Helsegruppen NEMUS

Ultralydveiledet injeksjon

 

Pasientinformasjon ved bruk av ultralydveiledet injeksjoner

De viktigste opplysningene i dette skrivet gis også muntlig for den første injeksjonen. Du må gi samtykke at informasjonen er gitt og at du blitt informert om mulige bivirkninger, dette blir lagret i din journal.

Hva er ledd- og bløtvevsinjeksjoner?

En injeksjon i et ledd (f.eks kneledd) eller i en senestruktur (f.eks tennisalbue) eller i en slimpose (væske fylt pose mellom sener eller sene og ben) gjøres oftest med kortisonpreparater som behandling ved smerter muskel-skjelett-systemet. Man kan også bruke lokalbedøvelse medisiner som Xylocain diagnostisk for å finne ut om problemet sitter i slimposen eller senevevet. Man kan enten blande ut kortisonpreparatet med Xylocain eller sterilt saltvann.

I ledd som f.eks har artrose eller artritt kan man bruke preparat som Hyaluronsyre som ofte har mindre bivirkninger enn kortison og lengre smertelindrende effekt.

Er man ikke bedre etter to injeksjoner, er det lite sannsynlig at flere injeksjoner vil bedre forholdene. Hos oss gjøres injeksjoner ultralydveiledet for å sikre at man treffer riktig struktur.

Hva vil jeg føle under injeksjonen?

Vanligvis vil man føle lite smerter under injeksjonen, men det kan hende at det gir noe smerter eller ubehag. Injeksjonen tar bare noen sekunder å gjennomføre i de fleste tilfeller. Smerter avtar som regel med en gang nålen er ute. Vanligvis gjøres injeksjonen liggende, men kan også gjøres sittende. Man blir ofte liggende litt etter injeksjonen så man ikke skal føle seg uvell eller svimmel når man reiser seg opp.

Er den noen komplikasjoner eller bivirkninger?

Disse injeksjonene er vanligvis veldig sikre. Det er sjeldent det forekommer alvorlige bivirkninger i form av allergisk reaksjon, infeksjon eller besvimelse. Alle pasienter skal vente 15-20 minutter etter injeksjonen i klinikken for å sikre at alt står bra til. Dette gjelder for hver injeksjon man får. Får man feber, slapphet og kraftig økning av smerter i det aktuelle området som også kan blir rødt og hovent, må man ta kontakt med lege eller annet helsepersonell for å utelukke infeksjon. Dette er en alvorlig, men sjelden bivirkning av alle typer sprøytestikk. Sjansen for infeksjon er svært liten da man bruker steril teknikk og utstyr.

Noen pasienter kan få økt smerte i området hvor man fikk injeksjon 1-2 dager i etterkant, det derfor anbefales at man holder seg noe i ro disse dagene. Man kan bruke annen type smertelindrende medisinering i de dagene etter behov.

Lette bivirkninger som noe økt smerter i etterkant, rødhet i ansiktet i 1-2 dager og generell varmefølelse i kroppen er svært vanlig. Noe mer sjeldent er legg eller fot-kramper eller menstruasjons-forstyrrelser. Hvis en injeksjon blir satt for overfladisk i huden, kan man risikere noe pigmentforandringer eller at huden blir noe tynnere i området. Dette forsvinner vanligvis løpet av noen uker eller måneder.

Oppfølging skjer vanligvis etter 1-2 uker som er viktig i forhold til dokumentasjon hos oss og videre til fastlegen.

Generell informasjon:

Sene-ruptur er et omdiskutert felt innen kortison-behandling. Ortopeder er vanligvis noe skeptiske til kortison i senen, mens revmatologer mener vanligvis at betennelsestilstander i senen over tid er mer skadelig for vevet. Man skal alltid gradvis trene sener etter at smertene er ferdigbehandlet, gjerne da i samarbeid med fysioterapeut eller kiropraktor.

Etter injeksjonen:

Bedring kan komme raskt, men behøver ikke bestandig å komme etter første injeksjon. Noen kan oppleve noe økt smerter 1-2 dager etter injeksjonen, men det er svært sjeldent det varer lengre. Man kan bruke smertestillende eller i is på området i ca 20. min opptil flere ganger om dagen for å lindre eventuelle smerter.

Man skal være i ro i det aktuelle området til neste oppfølgingstime og unngå bevegelser som gir smerter mest mulig. Dette betyr i praksis ved injeksjoner i beina skal man avlaste enten med krykker eller ikke bruke aktuelle delen spesielt første døgnet. I skulder kan man gjerne bruke hendene foran kroppen eller hengende ned, men de store skulderbevegelsene spesielt over hodet bør unngås i starten.

 

Alle injeksjonene med kortison eller med reseptbelagte medikamenter er satt med samtykke av fastlege eller lege ved NEMUS Lillestrøm og Kløfta.

Ved problemer av betydning kan man nå klinikken på tlf 64 84 67 67/97 73 00 60 eller på e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. . Hvis man ikke får tak i undertegnende og hvis det er vedvarende problematikk ta kontakt med fastlege eller legevakt umiddelbart.

 

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.