Helsegruppen NEMUS

×

Feil

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 348

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 339

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 347

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 331

Allergi: akupunktur har positive forskningsresultater

Postet av i Akupunktur
 • Skriftstørrelse: Større Mindre
 • Visninger: 7421
 • 0 kommentarer
 • Abonner på oppdateringer
 • Skriv ut

b2ap3_thumbnail_shutterstock_257702293.jpg

Nå er årets pollensesong i full gang i hele Sør-Norge med spredning av or og hassel, som selv i beskjeden grad kan være plagsomt for pollenallergikere. Like rundt hjørnet kommer også bjerkesesongen som for mange pollenallergikere er den mest plagsomme. Norges Astma og Allergiforbund (1) hevder at mer enn 40% av befolkningen vil kunne få allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet. Forekomsten har økt de siste ti årene.

Allergi kan arte seg på ulike måter, men mange opplever i tillegg til plagsomme symptomer fra øyne og/eller øvre luftveier, tretthet, uopplagthet og generelt nedsatt yteevne (1). Dette kan lett gå ut over jobb og/eller studier i den aktuelle sesongen. Vekster som kan gi pollenallergi er i kronologiske rekkefølge:  or, hassel, salix (vierplanter som også omfatter selje), bjerk, gress og burot. I forbindelse med varmere klima har det kommet en del vekster som er nye her i Norden, blant annet flere typer salix. Som pollenallergiker kan man reagere på en eller flere av disse. En årlig snue om våren kan være et uttrykk for pollenallergi.

Dette er en nyttig nettadresse for å bli orientert om aktuell spredning innen ulike landsdeler: www.pollenvarslingen.no Ellers har mange dagsaviser eget pollenvarsel.  

I følge Norsk Helseinformatikk (2) vil en av fem pollenallergikere oppsøke akupunktør. Årsakene til at de oppsøker akupunktør er ofte at de har hatt god erfaring enten med behandling av allergier eller andre tilstander. Noen oppsøker også akupunktør for å ha et alternativ til legemidler.  Folk har ulike behov. Man kan komme når allergisesongen er i full gang, eller begynne forebyggende behandling 1-2 måneder før allergisesongen. Enkelte velger å gå til regelmessig men sjeldnere behandling gjennom året. Det mest optimale er å begynne behandlingen i forkant av allergisesongen, selv om de fleste også kan få hjelp når allergien er på sitt verste.

Mange allergikere har i tillegg andre luftveisplager som de oppsøker akupunktør for, det kan være bihulebetennelse, hyppige forkjølelser og annet.

Det er gjort forskning på akupunktur og pollenallergi. En ny studie (3) er en metastudie på akupunktur og AR (AR=allergisk rhinitt som er en tradisjonell betegnelse på pollenallergi innen kinesisk medisin). En metastudie tar for seg flere randomiserte kontrollerte forsøk (13 studier) for det aktuelle.

Studien konkluderte med at akupunktur kan være et godt behandlingsalternativ for pollenallergikere.

Flere tidligere forskningsresultater viser samme tendens. I 2013 ble det publisert en studie (4) der man undersøkte 422 pasienter med sesongbetinget allergi (pollenallergi). Det var 3 behandlingsgrupper. En gruppe fikk akupunktur sammen med allergimedisin, den andre fikk såkalt ”narreakupunktur” sammen med allergimedisin og den tredje fikk vanlig allergimedisin. Året etter behandlingen hadde gruppen som hadde fått akupunktur og medisin klart bedre resultater på allergien enn snittet av de to andre gruppene. ”Narreakupunktur” er en omdiskutert kontrollform fordi den er virksom og svekker resultatene av reell akupunktur, så når vanlig akupunktur gir bedre resultater i samme undersøkelse, er det ekstra interessant.

En stor tysk studie fra 2008 (5) konkluderte med at akupunktur i tillegg til tradisjonell medisinsk behandling gir klinisk relevante og vedvarende resultater, og dessuten bedre livskvalitet.

Alle disse studiene viser det som mange akupunktører erfarer, at mens mange pollenallergipasienter har glede av akupunktur som eneste behandlingsalternativ så erfarer mange pasienter som benytter både medisiner og akupunktur at de har en positiv tilleggseffekt av akupunktur.

Mange som har opplevd alvorlig legemiddelallergi vil være ekstra oppmerksomme på behandlingsalternativer som ikke innebærer en tilsvarende risiko forutsatt at du går til en utdannet og ansvarlig akupunktør. Se oppslag på Akupunkturforeningens hjemmeside (6).

En interessant ny opplysning viser at en av fagets tidligere, argeste motstandere, professor Edzard Ernst (ved University of Exeter i UK) nå uttaler på sin egen hjemmeside (7) at akupunktur har effekt utover placebo (placebo=behandlingen virker fordi man tror på den): "Acupuncture: new meta-analysis suggests it is effective beyond placebo" og henviser til en metaanalyse av akupunktur ved muskel-skjelettlidelser (8). Selv om det ble brukt såkalt ”laserakupunktur” i den nevnte studien, hevder Ernst følgende ”Acupuncture might be more than a placebo after all. This notion might be unacceptable to sceptics”.

Slik viser stadig flere studier at akupunktur er et verdifullt alternativ både ved pollenallergi og andre tilstander som f eks muskel-skjelettlidelser, og min personlige erfaring i over 20 år er at mange har glede og nytte av denne ufarlige behandlingsformen.

Les mer om akupunktur her

Du er velkommen til å ta kontakt med meg på NEMUS Ullevaal Stadion 22 95 08 90, på epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. for spørsmål eller bestilling av time.

Du kan også holde deg orientert på NEMUS Ullevaal Stadion sin Facebook-side.

Eli R Bjørneby, Akupunktør, medlem av Akupunkturforeningen.

Referanser:

 1. Norges Astma og Allergiforbund (NAAF). URL: http://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fakta-om-pollenallergi/ (sist oppdatert 12.06.2014, lest 02 03 2015)
 2. Norsk Helseinformatikk (NHI). URL: http://nhi.no/forside/fra-vitenskapen/akupunktur-mot-sesongallergi-39711.html (lest 02.03.2015).
 3. Feng et al (2015). Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: A systematic review and meta-analysis. Am Journ of Rhiniology & Allergy, vol 29, Nr 1, Jan/Feb 2015, pp. 57-62(6)
 4. Brinkhaus B et al (2013). Acupuncture in Patients With Seasonal Allergic Rhinitis: A Randomized Trial Ann Intern Med. Feb 19;158(4):225-34. doi: 10.7326/0003-4819-158-4-201302190-00002
 5. Brinkhaus B et al (2008). Acupuncture in patients with allergic rhinitis: a pragmatic randomized trial. Ann Allergy Asthma Immunol Nov;101(5):535-43. doi: 10.1016/S1081-1206(10)60294-3
 6. Brewer C (2015). Innlegg på Akupunkturforeningens hjemmeside URL: http://akupunktur.no/id/662 (publisert og lest 06.03.2015)
 7. Ernst, E (2015). Acupuncture: new meta-analysis suggests it is effective beyond placebo. Innlegg på edzardernst.com (publisert 25.02.2015, lest 02.03.2015)
 8. Law et al (2015). Laser Acupuncture for Treating Musculoskeletal Pain: A Systematic Review with Meta-analysis J of acupuncture and meridian studies. 2015;8(1):2-16


Eli er akupunktør hos NEMUS Ullevaal og medlem av Akupunkturforeningen. Eli er også høyskolelektor ved Akupunkturhøyskolen (Norges Helsehøyskole – institutt for akupunktur).

Kommentarer

 • Ingen har kommentert dette innlegget. Bli den første til å legge til en kommentar

Skriv kommentar

Gjest mandag, 18 mars 2019
JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.