Helsegruppen NEMUS

×

Feil

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 339

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 348

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 347

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 331

Forebygging av arbeidsrelaterte nakke- og skulderplager

Postet av i Forebygging
 • Skriftstørrelse: Større Mindre
 • Visninger: 7455
 • 0 kommentarer
 • Abonner på oppdateringer
 • Skriv ut

b2ap3_thumbnail_Blogg-1.jpgFår du vondt i nakke og skuldre på jobb? Da er du ikke alene. På landsbasis rapporterer en av fem smerter i muskelskjelettsystemet som de mener helt eller delvis skyldes arbeidet. Nakke- og skulderplager er de vanligste. Ny forskning presser frem større fokus på tidlig forebygging.

STAMI (Statens Arbeidsmiljøinstitutt) har gjennomført en undersøkelse som har fulgt 420 unge nordmenn fra skolen, gjennom lærlingtiden og inn i arbeidslivet. Resultater viser en signifikant økning i nakke- og skuldersmerter i overgangen fra skole til arbeidsliv (2). Identifisering av tidlige risikofaktorer er avgjørende for å forebygge riktig og effektivt.

Forebygging er ikke mindre viktig i den voksne befolkningen. En dansk undersøkelse (3) viser at blant kontoransatte, var nakke- og skulderplager de viktigste risikofaktorene for langtidssykefravær

Årsak
Tidligere så man mest på fysiske kilder til sykdom eller smerte. Nå vet vi at årsakene til helseplager er mer sammensatte. Å sitte statisk foran en PC-skjerm hele dagen, kan definitivt føre til belastningsskader (fysisk/biologisk). Men smertene kan både bli forsterket og vedlikeholdt av økt psykisk og/eller sosial belastning. Man må se på den såkalte bio-psyko-sosiale modellen.

STAMI er ledende på forskning innen arbeidsrelaterte plager i Norge. De har laget en oversikt over de vanligste årsakene til nakke-, skulder- og armplager på arbeidsplassen (4).


Fysiske faktorer:
 • Ubekvemme og vedvarende kroppsstillinger, for eksempel fremoverbøyd nakke eller håndledd i ytterposisjoner
 • Ensidig gjentatte bevegelser; i tillegg økt risiko ved samtidig bruk av kraft
 • Vibrerende verktøy
 • Bruk av kraft, f.eks. håndtering av verktøy
 • Mangelfull belysning, f.eks. blending eller for lav lysstyrke

Individfaktorer:

 • Uhensiktsmessig arbeidsteknikk
 • Tidligere muskel- og skjelettplager
 • Alder, overvekt og røyking

Psykologiske, sosiale og organisatoriske faktorer

 • Mangelfull kontroll over arbeidssituasjonen og organiseringen av arbeidet
 • Krevende arbeid, høyt tempo og tidspress
 • Liten støtte fra kolleger og overordnede

 

Hvordan kan muskelskjelettplager på arbeidsplassen forebygges?
For å velge riktig forebyggende tiltak, må man vite årsaken til problemet. Hvorfor har de ansatte vondt? Det kan være en utfordring i både små og store bedrifter. Derfor er det nyttig å starte med en kartlegging.

NEMUS tilbyr en totalløsning, fra kartlegging, til strategiutvikling og videre til gjennomføring av de forebyggende tiltakene og oppfølging av bedriften.
Vår kartlegging omfatter både fysiske og psykososiale aspekter. Etter kartleggingen, kan vi systematisere hvilke tiltak bedriften trenger. Bedriften og ledelsen må være med på prosessen, og sammen finner vi frem til de tiltakene som passer best.

For å gi en smakebit av noen helt sentrale forebyggende tips, anbefaler vi at du leser oppfølgingen av denne artikkelen:  «10 råd hvordan du kan forebygge nakke- og skulderplager»

Les mer om våre forebyggende og helsefremmende tjenester på nemus.no/bedrifter

Referanser:
1) Lærum E, Brage S, Ihlebæk C, Johnsen K, Natvig B, Aas E. Et muskel- og skjelettregnskap. Forekomst og kostnader knyttet til skader, sykdommer og plager i muskelskjelettsystemet. MST-rapport 1/2013. 
2) Veiersted B, Hanvold TN, Wærsted M. Årsaker til arbeidsrelaterte muskelskjelettlidelser - fra yrkesskole og ut i arbeidslivet (MÅMS) STAMI-prosjekt 2014.
3) Andersen LL, Mortensen OS, Hansen JV, Burr H. A prospective cohort study on severe pain as a risk factor for long-term sickness absence in blue- and white-collar workers. Occup Environ Med 2011; 68:590-592.
4) STAMI‐rapport. Fakta om arbeid og helse. Arbeidsrelaterte nakke- og skulderplager. 02/07.

 

Foto: Øistein Holm Haagensen, KiroProAS


Martin er daglig leder i Helsegruppen NEMUS og kiropraktor MNKF.Han blogger om alt som kan påvirke nerve-, muskel- og skjelettsystemet, med mål om at du som leser lettere kan holde deg i form.Hovedvekten av temaene dreier seg om forebyggende og helsefremmende tiltak.Du kan nå Martin på e-post: martin@nemus.no og følge han på:
Klikk her for å lese mer om Martin Herneblad-Due

Kommentarer

 • Ingen har kommentert dette innlegget. Bli den første til å legge til en kommentar

Skriv kommentar

Gjest mandag, 18 mars 2019
JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.