Helsegruppen NEMUS

×

Feil

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 338

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 420

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 339

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 348

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 347

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 331

Hva du kan gjøre selv dersom du har isjias

Postet av i Forebygging
 • Skriftstørrelse: Større Mindre
 • Visninger: 68965
 • 4 kommentarer
 • Abonner på oppdateringer
 • Skriv ut

Isjias er en vanlig diagnose som ofte er et resultat av at en skive presser på- og kjemisk irriterer en nerverot i ryggen. Symptomer på isjias er smerte, utstråling og nummenhet på baksiden eller utsiden av låret og leggen. Isjias kan ofte starte med ryggsmerter, men det gir vanligvis større ubehag i sete/lår/legg, enn i ryggen. Noen ganger kan isjias også føre til nedsatt styrke i det beinet. Det er viktig at isjias ikke blir forvekslet med andre diagnoser, som for eksempel utstrålende smerter fra bekken og ledd- relaterte rygg eller hofte plager. Husk derfor alltid å kontakte din fysioterapeut/kiropraktor for å få faststilt riktig diagnose.

Det er ikke uvanlig at isjias kan vare i flere måneder av gangen. Tidligere var hvile anbefalt, men dette har man gått bort i fra, da forskning viser at hvile ofte gjør plagene verre, ikke bedre.

Isjiassmertene blir ofte forverret eller trigget av langvarig sitting, bilkjøring, fremover lent stiling og løfting (se figur 1 og 2). Vi anbefaler at man holder seg i bevegelse, men samtidig unngår bevegelser som er vist på figur 1 og 2. Det kan også være hensiktsmessig å sette i gang med spesifikke øvelser.

STEG 1: Holdning

Unngå å gjøre ting som fører til at du får mer vondt. Dette inkluderer ofte ting som å sitte i mer enn 20 min av gangen, og i de fleste tilfeller å lene seg fremover (spesielt om morgenen). Dersom du er nøye med dette, kan du unngå å forverre irritasjonen på nerven.

 


Figur 1: Prøv å unngå å sitte for lenge, spesielt når det gjelder bilkjøring


Figur 2: Unngå å bøye ryggen fremover


STEG 2 – Øvelser

Steg to er å gradvis trene for å få bevegelsen i ryggen tilbake. Yoga stillingen ”sphinx”  (figur 4) kan være en effektiv øvelse for isjias. Forsøk med å ligge på magen med hendene under haken. Dersom dette ikke gjør vondt, kan du etterhvert forsøke å skyve overkroppen opp ved hjelp av armene (figur 3). Øvelsen kan gi ubehag i ryggen, men bør lette på beinsmertene. Hvis øvelsen fører til økt beinsmerte, skal du unngå den. Husk å rådfør deg med din fysioterapeut/kiropraktor dersom du er usikker.

Repetisjoner:
- Ligge på magen (figur 4) i 5-10 minutter en gang daglig (begynn med en pute under magen dersom det er for vondt å ligge rett på gulvet)
- Presse deg opp ved hjelp av armene (figur 3) 1x10 repetisjoner dagligFigur 3Figur 4Figur 5

Triggerpunktbehandling med tennisball. Ligg på rygg med knærne bøyd. Legg en tennisball under sete på den siden du har vondt. Beveg ballen litt frem og tilbake til du merker at du er på en muskelknute (ubehagelig trykk med eller uten stråling), og hold trykket til det avtar eller opptil 2 minutter. Se figur 5. Gjentas 1 gang daglig eller ved behov.

STEG 3

Steg tre ved isjias er å prøve å bevege på nerven ved å få den til å gli frem og tilbake, uten å strekke den. Dette kaller vi for nervemobilisering. Viktig! Dette bør aldri gjøre vondt, men derimot gjøre det umiddelbart lettere for deg å bøye deg fremover.

 

Øvelse for å mobilisere/bevege på nerven


Figur 6

 


Figur 7

Begynn  i sittende stilling

Fase 1 (figur 6):

 • Løft hodet ditt opp slik at du strekker nakken bakover og ser opp i taket
 • Press brystet ditt fremover og svai litt i korsryggen
 • Strekk ut kneet på det beinet du har vondt i,  og trekk tærne til deg
 • Husk at dette ikke bør fremprovosere smerter

Fase 2 (figur 7):

 • Slipp beinet ned til det henger og dingler
 • Bøy nakken fremover slik at haken din kommer inn mot brystet
 • Krum i korsryggen, og ”heng” litt fremover med overkroppen

Repetisjoner:
Gjenta dette 12-20 ganger i rolig tempo, 4-6 ganger om dagen i 1-2 uker.
Symptomene bør bedre seg etter å ha utført nervemobiliseringen. Dersom de ikke skulle gjøre det, kontakt din fysioterapeut/kiropraktor.

Informasjonen i teksten er basert på artikkelen ”What can I do for Sciatica” av Craig Liebenson 2012, og treningsteknikker hentet fra McKenzie Metoden. Vi har fått tillatelse til å gjengi tekst og bilder.


Sofie er utdannet fysioterapeut ved European School of Physiotherapy i Amsterdam, og jobber til daglig ved NEMUS Bjølsen. Sofie jobber med plager relatert til nerve- muskel- og skjelettsystemet hos pasienter i alle aldersgrupper. Ved siden av å jobbe på NEMUS Bjølsen er hun i gang med et forskningsprosjekt som omhandler snowboard og funksjonsnedsettelse, i forbindelse med sin mastergrad ved Høgskolen i Oslo.Du kan nå Sofie på e-post: sofie@nemus.no.

Forfatterens siste innlegg

Kommentarer

 • onsdag, 12 oktober 2016

  Hei !
  Eg har fått isjas og på søk på nettet for å finne ut kva som kan gjerast for å bli betre (god att ?) kom eg over denne sida.
  Umiddelbart skal eg setje i gang med øvingane.
  Takk skal du ha !
  Beste helsing Inge Lavoll

 • Gjest
  Per Gunnar Westerheim onsdag, 19 juli 2017

  Takk for tipsene har vært til lege med beskjed at jeg skal bevege meg.
  Her var det godt og få vite ville øvelser som kan brukes. Det burde være enkel for en lege å anbefale de øvelsene som her er vist, en folder fra legen !

 • Gjest
  Anita onsdag, 13 februar 2019

  Kan masasje under føttene gjøre til att isjas smerten blir verre ?

 • Gjest
  Sofie søndag, 17 februar 2019

  Hei.
  Vanlig massasje av foten vil ikke kunne forverre isjiasen, siden den har utspring fra ryggen. Pass derimot på hvilken stilling beinet og ryggen er i når man masserer, ryggen bør holdes i "nøytralstilling" og beinet bør ikke løftes for høyt opp med strakt kne. Lykke til! Mvh. Sofie

Skriv kommentar

Gjest mandag, 18 mars 2019
JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.