Helsegruppen NEMUS

×

Feil

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 331

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 339

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 348

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 347

Laktoseintoleranse eller Melkeallergi ?

Postet av i Ernæring
  • Skriftstørrelse: Større Mindre
  • Visninger: 7341
  • 0 kommentarer
  • Abonner på oppdateringer
  • Skriv ut

b2ap3_thumbnail_shutterstock_221005348.jpg

Opplever du ubehag og plager i forbindelse med inntak av melkeprodukter? Kanskje du har en intoleranse eller allergi. Denne artikkelen vil gjøre rede for forskjellen på melkeallergi og laktoseintoleranse. Samtidig vil vi fortelle deg hvordan du skal forholde deg til plagene dine.

Hva er melkeallergi?

Ved melkeallergi reagerer kroppen på proteiner i melken. Dette er langt mindre utbredt enn det mange tror. I første rekke gjelder dette barn under 3 år (3-5 %,) og de fleste vokser av seg melkeallergien før skolealder. Symptomene kommer vanligvis raskt, i form av diaré, oppkast, kolikk og hudplager. Personer med melkeallergi må kutte ut melk, melkeprodukter og produkter som inneholder melk/melkeprotein fra kostholdet så lenge de er allergiske. Melkeallergi påvist i skolealder/voksen vokser man ikke av seg.

Hva er laktoseintoleranse?

Melk inneholder lactose/melkesukker. Dette er et karbohydrat som består av to sukkerenheter, og for at sukkeret skal tas opp i kroppen vår må det først spaltes opp i de to sukkerenhetene. Dette gjøres ved hjelp av et enzym som heter laktase, og som finnes i tarmen vår. Noen mennesker har lite eller ikke noe av dette enzymet, klarer derfor ikke å fordøye melkesukkeret. Personer med laktoseintoleranse tåler noe melk, men bør ikke spise brunost og prim.

Hva er forskjellen?

Den største forskjellen mellom melkeallergi og laktoseintoleranse, er at de med allergi må holde seg helt borte fra melk/melkeprodukter, mens laktoseintolerante ofte tåler litt melk/melkeprodukter. Det er nesten ikke melkesukker i faste hvite oster, og det finnes mange gode laktosereduserte meierivarer på markedet, så det er ingen grunn til å kutte ut meieriproduktene fra kostholdet som endel gjør.

Det har vært en trend å kutte ut melke/meieriprodukter i kostholdet spesielt til småbarn, i håp om at dette skal løse ”ymse” problemer som eksem, diare, kolikk, oppkast, hudutslett, oppblåsthet m.m. Men det er utrolig viktig å få en diagnose via blodprøver, før en gjør drastiske mat valg på veiene av barna.  Ved å kutte ut meieriprodukter, kutter du ut den største og letteste kalsiumkilden til både voksene og barn.

Hva gjør du?

Oppsøk fagpersonell!
Du vil få helt forskjellige kostråd avhengig av hvilken diagnose du har. Derfor er en konsultasjon og undersøkelse hos fagpersonell meget viktig før du begynner å kutte ut meieriprodukter fra ditt kosthold.  Melkeintoleranse og melkeallergi kan testes ved hjelp av blodprøver hos din fastlege.

Det anbefales at en utredning for nevnte problemer gjøres i samarbeid med ernæringsfysiolog eller helsepersonell med ernæringskompetanse.


Mette er utdannet Ernæringsfysiolog og jobber i NEMUS Bryn og Lillestrøm.

Mette er utdannet på NorgesIdrettshøgskole og Høyskolen i Oslo og Akershus.Mette har et brennende engasjement innen ernæring og fysisk aktivitet, og hvordan menneskets livsstil kan føre til ulike livsstilsykdommer.

Gode matvalg kombinert med tilrettelagt fysisk aktivitet er en suksessfaktor:-)Du kan kontakte Mette på e-post: post@arteriahanneborg.no.

Kommentarer

  • Ingen har kommentert dette innlegget. Bli den første til å legge til en kommentar

Skriv kommentar

Gjest mandag, 18 mars 2019
JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.