Helsegruppen NEMUS

×

Feil

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 321

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 339

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 348

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 347

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 331

Pollenallergi og akupunktur

Postet av i Akupunktur
  • Skriftstørrelse: Større Mindre
  • Visninger: 8712
  • 1 kommentarer
  • Abonner på oppdateringer
  • Skriv ut

b2ap3_thumbnail_Hode-Akupunktur.jpg

Pollensesongen står for døren og varierende allergiplager rammer 1 av 5 nordmenn. Akupunkturbehandlingen har som mål å styrke forsvarsenergien i kroppen og slik redusere allergiplagene. Ifølge Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) vil mer enn 40% av befolkningen få allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet.

I følge samme kilde har allergiforekomsten økt de siste tiårene. Den livsstilen vi har i vår tid og vår del av verden tyder på at denne tendensen bare vil fortsette. Mange av dem som har astma, har også pollenallergi, og omvendt har enkelte med pollenallergiplager også astmalignende plager (NAAF).

Klimaendringene vi opplever nå, vil føre til større utbredelse av pollenallergi og kraftigere symptomer, slik at vi kan forvente økt forekomst. (Den Norske Legeforening).

Hva slags symptomer?

Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5–40 år. Typiske symptomer ved pollenallergi er nysing og tett rennende nese. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp. Allergikere puster ofte med munnen, på grunn av tett nese, og dermed blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn. Dette kan utløse eller forverre astma.  Pollenallergikere opplever at de blir trøtte og uopplagte, de strever med redusert konsentrasjonsevne og innlæringsevne, og enkelte får også hodepine. Dette gir redusert yteevne i forhold til skole, utdanning, arbeid og familie og fritidsaktiviteter. (NAAF). Våren er eksamenssesong, og mange skoleungdommer og studenter med pollenallergi føler at konsentrasjonsevnen og prestasjonene reduseres på grunn av allergien.
Allergikere bør følge med på oversikten over når ulike allergikategorier er aktive i deres distrikt, se pollenvarsel i dagspressen, f eks Aftenposten, eller gå inn på NAAFs pollenvarsling: www.pollenvarslingen.no.

Allergisesongen kan starte særlig tidlig. Allergikere som reagerer på or, kan begynne å reagere allerede i februar eller tidlig mars, men særlig sensitive allergikere kan begynne å kjenne symptomer tidligere når det er varme vintre. Aktuelle planter som kan gi pollenallergi er i kronologisk rekkefølge ettersom når de avgir pollen: or, hassel, salix (vierplanter som også omfatter selje), bjerk (som de fleste pollenallergikere reagerer på), gress og burot. Sesongen avsluttes som regel med burot i juli-august. Men alle pollenallergikere reagerer ikke på alle pollentypene. Slett ikke alle er klar over at den lille forkjølelsen de får hver vår kanskje kan være en allergisk reaksjon på pollen.

Akupunktur

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) vil en av 5 pollenallergikere oppsøke akupunktør.
I kinesisk medisin har man helt siden antikken operert med begrepet “allergisk rhinitt” som også omfatter pollenallergi. Man har ulike måter å forstå og beskrive på hvilken måte de aktuelle symptomene opptrer, for å kunne gi riktig akupunkturbehandling. Dette innebærer at hver pasient får en individuelt tilpasset behandling, som vil variere fra person til person. Man behandler personen og ikke bare symptomene.

Allergipasienter som oppsøker akupunktør kan ha plager akutt i sesongen, men vi mottar også pasienter som er plaget med allergilignende symptomer resten av året. Dette kan være for eksempel kronisk bihuletetthet, gjentatte forkjølelser og tørr hals som forverres i allergisesongen.

Den beste måten å forebygge allergiplager på, er å styrke kroppen før pollensesongen starter. Man kan begynne med forebyggende behandling i god tid før sesongens start, gjerne opp til 8 uker før. Eller man kan gi forebyggende behandling rett etter avslutning av årets sesong, med tanke på neste års sesong. Når pollensesongen først har startet er hensikten med behandlingene å fjerne eller dempe de akutte plagene. Det er likevel ikke for sent å komme til behandling selv om sesongen er i gang.

Før allergisesongen behandler man gjerne en gang i uken, men mens allergien er på sitt verste er det hensiktsmessig å behandle to eller flere ganger i uken, særlig hvis det er en kraftig allergisesong.

Det er gjort flere studier med akupunktur mot pollenallergi. I 2013 ble det publisert en studie (Brinkhaus et al:2013), der man undersøkte 422 personer med sesongbetinget allergi. I studien sammenlignet man tre grupper. En gruppe fikk akupunktur sammen med allergimedisin, den andre gruppen fikk falsk akupunktur sammen med allergimedisin, og den tredje fikk kun konvensjonell medisin. De tre gruppene fikk samme effekt første året, mens året etter hadde gruppen som hadde fått akupunktur og medisin signifikant bedre score på livskvalitetstest og antihistamin enn deltakerne i de to andre gruppene.

En annen og stor tysk studie publisert i 2008, konkluderte med at å behandle allergisk rhinitt med akupunktur i tillegg til rutinemessig behandling gir klinisk relevante og vedvarende fordeler og fikk dessuten målbart bedre livskvalitet. 5237 personer deltok i studien. (Brinkhaus et al:2008).

Siden akupunktur virker kumulativt, (White, Cummings, Filshie: 2012) vil det være behov for flere behandlinger. Mange benytter akupunktur i tillegg til allergi- og/eller astmamedisin, mens andre velger å benytte akupunktur alene.

Hver pasient er ulik, og vi behandler alle individuelt.
Alle akupunktørene ved NEMUS har minimum 3-årig akupunkturutdannelse, og flere har også annen helsefaglig bakgrunn. Alle NEMUS-akupunktørene er organisert som behandlere gjennom Akupunkturforeningen (akupunktur.no).

Har du spørsmål rundt behandling, så ta kontakt med en akupunktør ved NEMUS, vi hjelper deg gjerne slik at du kan gå en bedre vårsesong i møte!

 

Kilder:
Brinkhaus B et al (2008). Acupuncture in patients with allergic rhinitis: a pragmatic randomized trial. Ann Allergy Asthma Immunol Nov;101(5):535-43. doi: 10.1016/S1081-1206(10)60294-3

Brinkhaus B et al (2013). Acupuncture in Patients With Seasonal Allergic Rhinitis: A Randomized Trial Ann Intern Med. Feb 19;158(4):225-34. doi: 10.7326/0003-4819-158-4-201302190-00002

Den norske legeforening. Grunnlagsdokument fra arbeidsgruppe ”Global oppvarming og helse”. f URL: http://www.regjeringen.no/pages/14757285/Den_norske_legeforening_vedlegg.pdf  (lest 02 04 2014)

Norges Astma og Allergiforbund (NAAF). URL: http://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/fakta-om-pollenallergi/ (lest 02 04 2014)

Norsk Helseinformatikk (NHI). URL: http://nhi.no/forside/fra-vitenskapen/akupunktur-mot-sesongallergi-39711.html

White A, Cummings M, Filshie J (2012). An introduction to Western medical acupuncture. London: Churchill Livingstone.
 

Vanlig stilte spørsmål om akupunktur:

Hvordan brukes akupunktur i behandling?
Internasjonalt brukes akupunktur i behandling av flere typer helseproblemer (WHO 2014).  Akupunktur utføres vanligvis ved å sette akupunkturnåler i bestemte punkter på pasientens kropp.

Det er gjort forskning på akupunktur ved en rekke helseproblemer, men det er mest brukt ved smerter. Akupunkturen deles inn i klassisk akupunktur som har sitt opphav fra Kina og benyttes i store deler av Asia som del av det offentlige behandlingtilbudet og medisinsk akupunktur som er basert på moderne nevrofysiologisk forståelse. Den benyttes mest i land i den vestlige delen av verden. I følge teorien innen klassisk akupunktur kan man behandle mange svært ulike helseplager. Utøvere av medisinsk akupunktur behandler fortrinnsvis smerter i muskel- og skjelettsystemet, såkalte "triggepunkter".

Hvordan virker akupunktur og hva sier forskning på området?
Forskere som begynte å undersøke metodens terapeutiske virkning, oppdaget at organismen reagerte på stikkene. Kroppen utskiller egne signalstoffer, som kan forandre følelsen av smerte. Også det vegetative nervesystemet, som regulerer spenning og avspenning i kroppen, blir påvirket. Dessuten ser man at akupunktur kan påvirke produksjon av serotonin som regnes for å ha en positiv innvirkning på humøret (NIFAB 2014).

Akupunktur er en av de alternative behandlingsmetodene som er best undersøkt. Man kan diskutere om behandlingsformen bør kalles "alternativ", da den mer er en supplerende form for behandling.
Det er viktig at man oppsøker en kvalifisert utøver. I Norge er akupunktur et 3-årig bachelorstudium på høyskolenivå, der studentene i tillegg til fagets egen teori får inngående forståelse av anatomi og sykdomslære og 300 timer praksis i nåleteknikk bl.a. såkalt triggerpunktbehandling. Så hvis du blir behandlet av en utdannet akupunktør foregår behandlingen på forsvarlig måte.

Vil du lese mer om hvilke tilstander akupunktur egner seg for, så klikk på hjemmesidene til NEMUS under Akupunktur eller be om en brosjyre neste gang du besøker en av våre klinikker.

Kilder:
NIFAB- Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling http://www.nifab.no/behandlingsformer/flere/akupunktur
WHO 2014- Verdens helseorganisasjon. "Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trials" http://www.akupunktur.no/asset/286/1/WHO.pdf

Kommentarer

  • Gjest
    Vigdis Blindheim tirsdag, 13 mai 2014

    Kjempeflott artikkel. Informativ og oversiktlig.:)

Skriv kommentar

Gjest mandag, 18 mars 2019
JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.