Dekkskiftsesongen – hvordan unngå kinken!

Årlig informeres det om «farene» ved å skifte dekk på bilen. Dette har vært en standard fra ulike faggrupper over mange år, og har nok sitt opphav i at mange pasienter i denne perioden kommer inn som følge av smerter/kinker etter nettopp dekkskift. Men hvordan skal man egentlig unngå å få plager når man skifter dekk? Enkelt! Sett bort jobben til proffene!

I de travle og av og til triste høstmånedene står dekkskift nok en gang på kalenderen. Hvert år oppsøker mange av dem som liker å skifte dekk selv kiropraktorer og fysioterapeuter for behandling. Årsaken er som regel krystallklar.

Som helsepersonell forstår vi mekanismene og ikke minst kreftene som er i sving ved dekkskift hjemme i garasjen eller ute ved fortauskanten. Kombinasjonene med løft, rotasjon og vekt (dekk) kan være uheldig, spesielt for dem av oss som ikke er vant til disse bevegelsene. I tillegg er det ofte travle folk som skal skifte dekk, det skal gå fort og det skal være effektivt. Smertene i ryggen oppstår når alle disse faktorene settes sammen.

I dag er det svært enkelt å få dekkene skiftet hos profesjonelle. Verkstedene finnes både hos bilforhandlere, enkelte bensinstasjoner, bilvaskforretninger med mer. Det kan være like greit å la profesjonelle gjøre jobben for deg, særlig dersom du har hatt mye ryggplager tidligere. Denne artikkelen er skrevet med et glimt i øyet. Dekkskift er etter all sannsynlighet ikke årsaken til ryggsmertene dine, men kan være utløsende årsak i enkelte tilfeller. Det er viktig å poengtere at en god, sterk rygg skal tåle denne aktiviteten. Så om du våger deg utpå denne høsten så anbefaler vi å følge disse prinsippene:

  • Å skifte dekk er IKKE farlig. Gjør man det riktig, kan det tvert imot fungere som  en treningsøkt.
  • Ta deg god tid. I mange tilfeller, spesielt om det er kaldt, vil det lønne seg å ta en rask spasertur på forhånd. Dette varmer opp kroppen og muskulaturen.
  • Sikkerhet i høysetet! Bruk godkjent utstyr og legg deg aldri under en bil som kun står på en jekk.
  • Rull dekkene i stedet for å løfte dem.
  • Få noen til å hjelpe deg, dette er mer effektivt og ikke minst skadeforebyggende.
  • Bruk lang kraftarm ved tilstramming og løsing av muttere.

Ha en fin høst!

Hilsen NEMUS Norge