Hva kan du gjøre selv dersom du har isjias?

Hva kan du gjøre selv dersom du har isjias?

Isjias er en vanlig diagnose som ofte er et resultat av at en skive presser på- og kjemisk irriterer en nerverot i ryggen. Symptomer på isjias er smerte, utstråling og nummenhet på baksiden eller utsiden av låret og leggen.

Du kan få behandling av våre kiropraktorer, fysioterapeuter eller manuellterapeuter. Vi hjelper med blant annet råd, veiledninger og øvelser. Dersom videre undersøkelser er nødvendig kan våre kiropraktorer og manuellterapeuter henvise til røntgen, MR/CT og legespesialist.

Ønsker du å lese mer om isjias?

Det er ikke uvanlig at isjias kan vare i flere måneder av gangen. Tidligere var hvile anbefalt, men dette har man gått bort i fra, da forskning viser at hvile ofte gjør plagene verre, ikke bedre.

Isjiassmertene blir ofte forverret eller trigget av langvarig sitting, bilkjøring, fremover lent stiling og løfting (se figur 1 og 2). Vi anbefaler at man holder seg i bevegelse, men samtidig unngår bevegelser som er vist på figur 1 og 2. Det kan også være hensiktsmessig å sette i gang med spesifikke øvelser.

STEG 1: Holdning

Unngå å gjøre ting som fører til at du får mer vondt. Dette inkluderer ofte ting som å sitte i mer enn 20 min av gangen, og i de fleste tilfeller å lene seg fremover (spesielt om morgenen). Dersom du er nøye med dette, kan du unngå å forverre irritasjonen på nerven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figur 1: Prøv å unngå å sitte for lenge, spesielt når det gjelder bilkjøring


Figur 2: Unngå å bøye ryggen fremover

STEG 2 – Øvelser

Steg to er å gradvis trene for å få bevegelsen i ryggen tilbake. Yoga stillingen ”sphinx” (figur 4) kan være en effektiv øvelse for isjias. Forsøk med å ligge på magen med hendene under haken. Dersom dette ikke gjør vondt, kan du etterhvert forsøke å skyve overkroppen opp ved hjelp av armene (figur 3). Øvelsen kan gi ubehag i ryggen, men bør lette på beinsmertene. Hvis øvelsen fører til økt beinsmerte, skal du unngå den. Husk å rådfør deg med din fysioterapeut/kiropraktor dersom du er usikker.

Repetisjoner:

– Ligge på magen (figur 4) i 5-10 minutter en gang daglig (begynn med en pute under magen dersom det er for vondt å ligge rett på gulvet)
– Presse deg opp ved hjelp av armene (figur 3) 1×10 repetisjoner daglig

 

Figur 3

Figur 4

Figur 5

Triggerpunktbehandling med tennisball. Ligg på rygg med knærne bøyd. Legg en tennisball under sete på den siden du har vondt. Beveg ballen litt frem og tilbake til du merker at du er på en muskelknute (ubehagelig trykk med eller uten stråling), og hold trykket til det avtar eller opptil 2 minutter. Se figur 5. Gjentas 1 gang daglig eller ved behov.

STEG 3

Steg tre ved isjias er å prøve å bevege på nerven ved å få den til å gli frem og tilbake, uten å strekke den. Dette kaller vi for nervemobilisering. Viktig! Dette bør aldri gjøre vondt, men derimot gjøre det umiddelbart lettere for deg å bøye deg fremover.

 

Øvelse for å mobilisere/bevege på nerven


Figur 6


Figur 7

Begynn i sittende stilling

Fase 1 (figur 6):

  • Løft hodet ditt opp slik at du strekker nakken bakover og ser opp i taket
  • Press brystet ditt fremover og svai litt i korsryggen
  • Strekk ut kneet på det beinet du har vondt i, og trekk tærne til deg
  • Husk at dette ikke bør fremprovosere smerter

Fase 2 (figur 7):

  • Slipp beinet ned til det henger og dingler
  • Bøy nakken fremover slik at haken din kommer inn mot brystet
  • Krum i korsryggen, og ”heng” litt fremover med overkroppen

Repetisjoner:

Gjenta dette 12-20 ganger i rolig tempo, 4-6 ganger om dagen i 1-2 uker.
Symptomene bør bedre seg etter å ha utført nervemobiliseringen. Dersom de ikke skulle gjøre det, kontakt din fysioterapeut/kiropraktor.

Informasjonen i teksten er basert på artikkelen ”What can I do for Sciatica” av Craig Liebenson 2012, og treningsteknikker hentet fra McKenzie Metoden. Vi har fått tillatelse til å gjengi tekst og bilder.