Helsegruppen NEMUS

Akupunktør

Akupunktur er en flere tusen år gammel kinesisk behandlingsform, som har vært kjent i Europa siden 1600-tallet.

I kinesisk medisin ser man på kroppen som en helhet bestående av en rekke vitale organer og energibaner (meridianer) som binder kroppen sammen. I dette kretsløpet skal energien strømme fritt og harmonisk. Dette er forutsetningen for god helse. Oppstår det en ubalanse i gjennomstrømningen av energi, kan det resultere i sykdom eller smerte.

Akupunktur er en naturlig behandlingsform og har få kjente bivirkninger. Tradisjonell kinesisk medisin brukes både i behandling av langvarige og kortvarige sykdomstilstander, samt i forebyggende behandling.

Hensikten med bruk av nåler, kopping, moxa etc. er å få energien til å flyte gjennom kretsløpet igjen. Akupunktur stimulerer kroppens egne helbredelsesprosesser.

Hva kan behandles?
Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler akupunkturbehandling for mange tilstander. De vanligste vi ser i NEMUS er:

  • Korsryggsmerter
  • Muskelspenninger og triggerpunkter
  • Hodepine og migrene
  • Tennis albue
  • Langvarig smerte
  • Andre smerter i muskelskjelettsystemet (skulder, nakke, kne, kjeve).
  • Svangerskapskvalme og annen kvalme
  • Fødselsforeberedende akupunktur

Akupunktører blir også oppsøkt for bl.a. kvinneplager, bihuleproblemer, fordøyelsesbesvær, stress og søvnproblematikk. Noen bruker akupunktur som avspenning, mens andre erfarer at det kan øke energinivået. 

Hvordan foregår behandlingen?
Ved første konsultasjon vil akupunktøren foreta en grundig utspørring om tilstanden og pasientens generelle helse, og undersøke ved blant annet å benytte puls- og tungediagnose. Dette legges til grunn for behandlingsopplegget. Første konsultasjon inklusive behandling tar som regel ca en time.

Tynne, sterile engangsnåler av rustfritt stål settes i utvalgte akupunkturpunkter. Når nålene settes kan man oppleve en nummenhet, stråling eller en svak smerte. Nålene kan bli stående urørt, manipuleres forsiktig med fingrene eller stimuleres elektrisk. Nålene sitter som regel i ca. 20-30 minutter. Akupunktur utøves mest ved private klinikker, men også ved enkelte sykehus. Akupunkturbehandling kan også omfatte bruk av elektrisk stimulering, triggerpunktbehandling, kopping, moxa, tuina-massasje eller øreakupunktur.

Triggerpunktbehandling- medisinsk nålebehandling
Dette er en mye brukt metode basert på vestligmedisinske, nevrofysiologiske forklaringsmodeller. Metoden er et effektivt tilleggsverktøy som benyttes ved muskelspenninger i kombinasjon med andre behandlingsmetoder av akupunktører, kiropraktorer og fysioterapeuter. I likhet med andre behandlingsmetoder kan ikke nålebehandling gjenoppbygge ødelagt vev, men metoden kan redusere smerte, stivhet, hevelser og forbedre bevegelighet.

Forskning
Det forskes på akupunktur, og det er gjort flere gode studier som dokumenterer effekt av akupunktur ved en rekke tilstander. Studiene med best kvalitet omfatter kronisk smerte, migrene og en rekke andre smertetilstander (bl.a. tennis albue, kneartrose, ryggsmerter), kvalme og oppkast og akupunktur før fødsel.

Annen informasjon om forskning, utdanning og akupunktur finnes på Akupunkturforeningens hjemmeside.

Hvilke klinikker i NEMUS tilbyr akupunktur?
NEMUS tilbyr akupunktur ved flere klinikker i Norge, blant annet i Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Kongsberg, Nesbru, Oslo, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Alle akupunktørene i NEMUS har minimum 3 års utdannelse.

Timebestilling:
Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.