Instrument assistert bløtvevsmobilisering (IABM)

Instrument assistert bløtvevsmobilisering (IABM)

Med denne metoden bruker man instrumenter når man behandler bløtvev (muskler og sener primært). Instrumentene er som regel laget av rustfritt stål, er utformet slik at de kan brukes til forskjellige konturer av kroppen og er polert slik at den glatte overflaten har liten friksjon på huden.

Mange av behandlerne i Nemus bruker denne teknikken. Indikasjoner for bruken av behandlingen er typisk smerter i bløtvev, både rundt ledd og langs de lengre muskelgruppene. Eksempler på de mest vanlige plagene som behandles med IABM er plantar fascitt, akillessmerter, smerter i fremre og bakre legg og lår, smerter langs utsiden av lår og i setemuskulatur, stivhet og smerte i nakke- og skulderområdet og også smerter i arm og albue (f.eks. musearm). Både kiropraktorer, fysioterapeuter, massører og osteopater utfører denne type behandling.

Effekten av instrument assistert bløtvevsbehandling er primært bedring av bevegelse av de musklene og tilhørende leddene som behandles. Eksempelvis kan nevnes at når en stiv og/eller vond skulder behandles opplever ofte pasienten relativt raskt etter behandling at skulderen er lettere å bevege og med mindre smerter. Stive og vonde lår/legger oppfattes ofte av pasienten som om de er ”lettere” etter behandling.

En har med forskning påvist at behandling med IABM fasiliterer en øket respons på cellenivå i sener, noe som kan medføre en raskere tilheling i de aktuelle senene. Forskningen er her primært gjort på knesener hvor det er påvist tendinopatier (løperkne/»jumpers knee») men man tenker at den samme effekten vil være gjeldende på sener andre steder i kroppen også; for eksempel ved akillesplager, plantarfascitt, musearm og seneskader i skulder.

På grunn av utformingen og designet av instrumentene opplever mange at en får gjort mye behandling over et kortere tidsrom enn hva for eksempel en tilsvarende behandling (massasje) med hender kan gjøre. Selve kontaktflaten som brukes mot huden er selvfølgelig mye mindre enn en tommel eller en håndflate men føles nettopp derfor mye mer intenst på de områdene som behandles. Effekten av både manuell (med hender) og instrument-assistert massasje er noe en kaller mekanotransduksjon. Det vil si at et mekanisk stimuli (trykk eller drag) mot cellene i muskel- og bindevevet medfører en biologisk reaksjon på cellenivå.

Typiske bivirkninger av IABM-behandling er rødhet og ømhet i den behandlede muskulaturen. Dette er naturligvis ikke farlig, men vi anbefaler å ise ned muskulatur i etterkant. Ved nedising anbefaler vi å følge instruksjonene for nedkjøling.

Snakk gjerne med din terapeut dersom du har spørsmål tilknyttet IABM.