Behandling av føtter

Vi går i gjennomsnitt ca. 8.000-10.000 skritt om dagen. Med en slik arbeidsmengde er det viktig at man tar godt vare på føttene sine. Et problem med foten kan påvirke andre områder i kroppen som ankler, knær, hofter og rygg, og forårsake smerter og ubehag der.

Hvis du kan svare JA på noen av de følgende utsagn, bør du vurdere å få dine føtter undersøkt:

  • Har du problemer i muskler eller ledd som ofte kommer tilbake?
  • Får du smerter i føttene eller andre steder i kroppen av å stå mye?
  • Får du smerter av å gå eller løpe?
  • Har du synlige fotproblemer (f.eks. hard hud, krokete tær, falne buer, plattfot, osv.) ?
  • Har du benlengdeforskjell?
  • Slites skoene dine forskjellige?
  • Er føttene dine såre om morgenen?

Anatomi og funksjon

Foten er en relativt komplisert struktur som består av 26 knokler, 33 ledd, 19 muskler og over 100 leddbånd. Fotens knokler danner tre buer, den indre lengdebuen, den ytre lengdebuen og tverrbuen. Føttene har svært sammensatt funksjon: de er våre primære støtdempere og absorberer belastning fra underlaget, de bærer kroppsvekten vår og omsetter kraften fra kroppen til effektiv bevegelse i enhver retning.

Selv om føttene tåler mye belastning, kan det likevel oppstå overbelastninger og feilbelastninger av fotens strukturer. Kroppen tåler best det den er vant til. Om vi for eksempel bestemmer oss for å begynne å gå mere turer eller starter med å løpe igjen etter en lang vinter, kan det føre til at vi belaster mer enn foten og kroppen er vant til. Da kan det oppstå stressreaksjoner i vevet som gjør at vi får vondt. I slike tilfeller kan spesialtilpassede såler hjelpe til med å begrense og redusere belastningen på føttene.

NEMUS har kompetansen til å gi deg råd, lære deg øvelser og spesifikk trening samt å kunne tilpasse såler. Sålene gir langtidskomfort og reduserer tretthet ved å støtte hele foten og omfordele vekt og trykk jevnt.

De fleste NEMUS-klinikkene lager spesialtilpassede innleggssåler, eller henviser til andre med kompetanse ved behov. Innleggsålene fungerer på samme måte som briller virker på øynene dine – de reduserer stress på kroppen ved å hjelpe føttene dine til å fungere bedre.

Disse sålene brukes i NEMUS klinikkene:

TOG såler
Såler fra The Orthotic Group (TOG) blir individuelt tilpasset etter at føttene dine har blitt vurdert med avansert analyseverktøy.

Formthotics
Formthotics er en termoplastisk ortopedisk innleggsåle som varmes opp og tilpasses dine føtter direkte i klinikken.

GaitTec såler
Formbare såler som tilpasses av terapeut etter pasientens behov.

Solemaids
Innleggssåler som hjelper mot hælsmerter som følge av Severs syndrom (Solemaids).

De vanligste fotrelaterte problemstillingene vi behandler:

Ta kontakt med din lokale NEMUS-klinikk for å høre om de kan hjelpe deg.