Trykkbølge

Radial trykkbølgebehandling (rESWT) eller fokusert trykkbølgebehandling er en fysikalsk behandling som brukes ved langvarige seneplager og smertetilstander i muskel-/skjelettsystemet. Behandlingen består av å sende en rekke høyenergi-lydbølger inn i skadet vev. Dette er med på å sette i gang tilhelingsprosessen og legge til rette for at kroppen kan legge ned friskt vev.

De vanligste plagene vi behandler er:

Skulder: Kalkskulder og supraspinatus-tendinose

Hofte: Trochanter-tendinose

Albue: Tennisalbue, musearm og golf-albue.

Kne: Jumper’s knee/hopperkne og runner’s knee/løpekne

Legg: Akilles-tendinose og beinhinnebetennelse.

Fot: Plantar fascitt/fasciose og hælspore.

Hva kan behandles med trykkbølger?

Trykkbølgebehandling brukes mest på seneplager og smerter i skulder, albue, hofte, kne, Akilles-sene og fotsåle. Tilstandene oppstår ofte som følge av over- og/eller feilbelastning over tid.

Hvordan foregår behandlingen?

Du vil først få en grundig undersøkelse av fysioterapeut eller kiropraktor. Basert på funnene fra den kliniske undersøkelsen, vil trykkbølgen bli applisert på det skadede området. Selve behandlingen er rask, og tar fra 4 til 8 minutter. Behandlingen kan føles ubehagelig, men det er sjelden nødvendig med smertestillende etterpå. Den har ingen bivirkninger, men hard fysisk aktivitet av det behandlede området skal unngås i 48 timer etter behandling.

Avhengig av dybde på struktur og området som er skadet bestemmer behandler hvilke trykkbølge-apparat som er best for deg.

Hvor ofte og hvor mange behandlinger er nødvendig?

Behandlingen utføres 1 gang i uken og det er vanlig å oppnå smertelindring i løpet av 3 behandlinger. Man har som oftest 3-5 behandlinger, og den gjøres i kombinasjon med annen fysioterapeut- eller kiropraktorbehandling samt opptrening av skadet struktur.

Kontraindikasjoner og ting du bør ta hensyn til:

  • Hjerte og sirkulasjonsforstyrrelser
  • Graviditet eller kreft
  • Sterke blodfortynnende medisiner
  • Ingen kortisoninjeksjon senere enn 2 uker før behandling. Dette er noe avhengig av struktur og område som har blitt injisert. Ta kontakt med aktuell NEMUS klinikk for å diskutere problemstilling

Les intervju med en pasient som ble kvitt smertene med trykkbølgebehandling på tv2.no.

Dersom du ønsker å bestille time til trykkbølgebehandling, ønsker vi at du ringer din NEMUS klinikk direkte. Det er stor etterspørsel etter trykkbølge og med kun et apparat må vi sørge for at det er ledig kapasitet.

Hvilke klinikker i NEMUS har trykkbølgebehandling?

NEMUS tilbyr trykkbølgebehandling ved de aller fleste klinikkene sine. Finn din nærmeste klinikk her.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.