Helsegruppen NEMUS

Legghinnebetennelse

Legghinnebetennelse skyldes overbelastning av muskel- og senefeste langs innsiden av de nedre 2/3 av skinnebenet og er en svært vanlig belastningslidelse. Dette er den hyppigst forekommende kroniske belastningsskaden hos idrettsutøvere.. Tilstanden er spesielt hyppig blant løpere, hoppere og i hallidretter.

Årsak: Økt muskelstørrelse og stølhet i forbindelse med intense treningsperioder og for rask progresjon i trening antas å være en viktig utløsende årsak. Ved langvarig og repetert belastning utvikles en betennelse (overbelastning) i muskelfestet i benhinnen som er festet til selve beinet. Smertene skyldes betennelsen samt arrvevsdannelse og fortykket hinne (fascie) rundt muskulaturen. Det er flere forhold som disponerer for tilstanden. Mange av de som får denne plagen, har en legg som er litt utadrotert og en tendens til kalvbenthet (hyperpronasjon). Dette medfører at du under løping avvikler steget på den indre fotranden, noe som øker draget på muskulaturen og benhinnen på innsiden av skinnebenet. Ideelt sett bør steget avvikles med den ytre fotranden.

Symptomer: Den typiske plagen er smerter på forsiden/innsiden av leggen under og etter trening (eks. løping). I starten er det murrende smerter og ubehag, ofte etter relativt harde belastninger. Etter hvert blir toleransen for belastning stadig mindre. Dersom treningen fortsetter, vil det etter hvert kunne bli hvilesmerter, og smertene forverres ved minimale belastninger. Smertene tvinger deg da til å slutte med løpe- og spensttrening.

Vurdering: En kyndig behandler foretar en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse. Diagnosen er som regel lett å stille ut fra den typiske sykehistorien. Behandler vil også se på bakenforliggende årsaker til at problemet oppstår. Ytterligere undersøkelser er vanligvis ikke påkrevd, men skjelettscintigrafi kan være nyttig ved mistanke om tretthetsbrudd.

Behandlingen: Formålet med behandlingen er å dempe betennelsen og lindre de akutte plagene, samt eventuelt sette i verk tiltak som forebygger nye plager. Noen tiltak er råd om trening, korrigering av feilstillinger fot/såletilpassing, bløtdelsbehandling og trykkbølgebehandling (ESWT). Prognosen er generelt god ved et konservativt behandlingsopplegg med hvile og omlegging av treningen. Tilstanden har likevel tendens til å komme tilbake, og en må ofte ta hensyn til dette over lang tid. Noen får kroniske plager som forhindrer aktiv idrett og trening.

Hva kan du gjøre selv? Unngå eller reduser utløsende belastninger - den såre muskulaturen må få hvile, samtidig bør alternativ trening vurderes. I tillegg bør de ømme muskelgruppene tøyes jevnlig. Når plagene begynner å gi seg, kan du starte opptrening med justerte treningsmetoder der man unngår løping på hardt underlag.

Forebygging:

  • Benytt stabile sko med god støtdemping.
  • Unngå løp/trening på hardt underlag, f. eks asfalt.
  • Langsom opptrapping av treningsmengde.

 

 

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.