Bekkenleddsmerter og ryggsmerter i svangerskapet

Smerter i korsrygg og bekken er en av de vanligste årsakene til sykemelding hos gravide. Nyere forskning viser at kvinner som har født flere barn har større risiko for å utvikle bekkenplager.

Videre viser forskning at hyppigheten av bekken- og ryggplager øker jo lenger ut i svangerskapet en kommer. Vektøkningen på fremsiden av kroppen vil også endre belastningen på muskler og ledd. I de tilfeller hvor kvinnens kropp ikke klarer å tilpasse seg disse endringene, kan det oppstå ubalanse i bevegelsesapparatet.

Kvinnens kropp påvirkes av hormonelle forandringer under svangerskapet. Dette påvirker leddene i bekkenringen og gjør de mer utsatt for funksjonsforstyrrelser. På bakgrunn av informasjon fra pasienten og kliniske tester kan vi i Helsegruppen NEMUS raskt vurdere graden av bekkenplager og gi anbefalinger om hvilke tiltak som kan være fornuftige.
Funksjonsforstyrrelser i bekkenet vil påvirke muskulatur i området rundt bekken og korsrygg. Derfor er det ikke uvanlig at gravide har plager i både ledd, sener, leddbånd, bindevev og muskulatur i korsrygg og bekken.

Kiropraktikk – Fysioterapi – Akupunktur – Osteopati

Kiropraktikk, fysioterapi, akupunktur og osteopati er alle vanlige behandlingsformer for gravide med bekken- og ryggsmerter. Disse skånsomme behandlingsformene er tilpasset pasienten og vil i mange tilfeller utfylle hverandre, og et samarbeid mellom behandlere kan i mange tilfeller være fornuftig. Som primærkontakt på muskel- og skjelettplager, vil kiropraktoren kunne vurdere hvilken behandlingsform som er best egnet for den enkelte.

Selv om bekken- og korsryggplager er de hyppigste årsaker til at gravide søker hjelp, har vi også god erfaring med å hjelpe gravide med andre plager, som hodepine, nakkesmerter og brystrygg/ribbensmerter. Utover dette, tilbyr vi behandling mot svangerskapskvalme, fødselsforberedende akupunktur (”modning”) og veiledning i bekkenbunnstrening.

Vanlige symptomer ved svangerskapsrelaterte bekken- og ryggplager

  • Smerter lokalisert til rygg, bekkenledd bak og/eller symfysen foran
  • Generell ømhet og verk i bekkenledd og omkringliggende bløtvev (muskler, bindevev, sener og leddbånd)
  • Smertene kan kjennes mer som stikk i lokale punkter i bakre bekkenledd, men kan også gi utstrålende smerter til bena, lyske/hofte og korsrygg
  • Smerter kan være relatert til belastning, og kan øke utover dagen, og forverres
    med gange og ved å snu seg i sengen. Dette lindres typisk ved ro og hvile
  • Smertene kan også forverres ved å sitte lenge og lindres ved hyppige stillingsskift
  • Man kan også føle seg stiv og ha nedsatt bevegelse i rygg/bekken

Gode råd til den gravide

  • Hold deg i form gjennom variert fysisk aktivitet i forkant og
    under graviditeten
  • Skift stilling ofte. Bevegelse og variasjon er viktig. Lytt til kroppen din!
  • Unngå tunge løft, særlig med vridning
  • Tenk på avspenning og ledig gange
  • Pust med magen, selv om det etter hvert blir dårlig med plass
  • Ha en pute mellom bena når du ligger på siden, eventuelt også under magen
  • Unngå å sitte med kryssede ben
  • Oppsøk hjelp hvis du får plager, jo tidligere desto bedre!

NEMUS kan hjelpe deg

I Helsegruppen NEMUS har vi god erfaring med behandling av gravide.

Vi har en tverrfaglig tilnærming på denne type plager. Kiropraktorer, fysioterapeuter, akupunktører og osteopater ved våre klinikker står klare til å hjelpe deg med svangerskapsrelaterte plager. Oppsøk hjelp slik at du kan få en bedre hverdag som gravid både hjemme og på jobb. Riktige råd og veiledning kan gjøre hele forskjellen.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.