Cervikobrachialgi

Cervikobrachialgi er i utgangspunktet en ren symptomdiagnose som omfatter smerter i nakken med utstråling til skulder og arm. Denne type symptomer kan minne om Thoracic outlet syndrome og triggerpunkt/refererte armsmerter.

Årsak

Hos voksne er årsaken til cervikobrachialgi vanligvis en mekanisk lidelse som f.eks en skade/protrusjon på mellomvirvelskive som påvirker nerveroten. Dette kan gi smerter utover i hele armen, og tilsvarer isjias i benet. Mer sjelden ses fullt utviklet nakkeprolaps med objektive nevrologiske funn. Brå bevegelser og tunge løft kan gi nakkesmerter som kan komme fra ledd, mellomvirvelskiver eller muskler. Hos eldre personer vil årsaken til cervikobrachialgi oftere være slitasjeforandringer/artrose som medfører trange forhold og kompresjon av nerveroten.

Symptomer

Cervikobrachialgi gir per definisjon smerter i nakken med utstråling ned til skulder og/eller arm. Det kan være nedsatt bevegelighet i nakken og en diffus følelse av prikking og stikking i armen. Ofte er smertene sterkest i nakken og prikkingen sterkest i hånden. Symptomene forsterkes gjerne når man beveger nakken til den siden man har vondt og lindres av å sitte med hodet lett på skakke, vekk fra symptomgivende side. Dersom en nerverot er påvirket kan ofte symptomene i armen og hånden lindres av å legge hånden opp på hodet.

Vurdering

Diagnosen stilles klinisk ved å skille mellom nerverotsmerter, perifere nervesmerter (smerter fra klem på nerven i skulder eller arm), muskelsmerter, skjelettsmerter og smerter fra andre organer. En kyndig behandler foretar en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse. En slik klinisk undersøkelse uten supplerende bildediagnostikk er som regel tilstrekkelig ved førstegangs undersøkelse. Ved behov for MR eller røntgen, vil en kiropraktor, lege eller manuell terapeut kunne rekvirere dette.

Behandling

Pasienten må informeres om hva som forårsaker smertene og at prognosen er god. Mobilisering og manipulasjon sammen med aktive øvelser og tøyninger anbefales. Tiltakene tilpasses individuelt og er avhengig av cervikobrachialgiens varighet og karakter. Dersom plagene er store anbefales kontakt med fastlege for vurdering av smertelindrindrende tiltak.

Hva kan du gjøre selv?

I starten er det viktig å unngå smerteprovoserende aktivitet og finne hvile med nakken i smertefri posisjon. Bevegelse innenfor smertegrense er bra for sirkulasjon i de omkringliggende strukturer. For å dempe smertene kan det være godt å legge en ispose i området hvor man har vondt i 15 minutter av gangen med 1 times mellomrom. Etterhvert er det viktig å komme tilbake i aktivitet og gjenoppta normal bevegelse. Generell trening bør vedlikeholdes men tilpasses i forhold til graden av symptomer.

Forebygging

  • Hold deg i form gjennom lystbetont mosjon og variert aktivitet
  • Tilpasset styrketrening og holdningskorrigerende trening for nakke og skuldre
  • Varierer arbeidsstillingen og gjør enkle tøyningsøvelser regelmessig
  • Søk trivsel rundt arbeids-og livssituasjon

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.

[wpsl_map height="740" zoom="8" category="nemus"]