Kneartrose: Fakta, tall og råd for bedre livskvalitet

Publisert: 17. januar 2024

Hver dag i Norge og rundt om i verden står tusenvis av mennesker overfor en felles utfordring: Kneartrose. Dette er en tilstand som påvirker leddene i kneet og kan resultere i smerte, stivhet og nedsatt livskvalitet. For å gi deg en dypere forståelse av denne vanlige helseutfordringen, har vi samlet noen fakta, tall og ekspertuttalelser fra Øyvind Henriksveen, fysioterapeut ved NEMUS Sarpsborg og Halden.

Kneartrose i tall:

1. Prevalens: Kneartrose er utbredt, og det anslås at over 700 000 mennesker i Norge lider av denne tilstanden i dag.
2. Alder og Risiko: Risikoen for å utvikle kneartrose øker med alderen. Mer enn 50% av personer over 65 år opplever symptomer på kneartrose.
3. Kvinner vs. Menn: Kvinner er mer utsatt for kneartrose enn menn. Faktisk er det dobbelt så mange kvinner som menn som lider av denne tilstanden.

For å hjelpe de som står overfor kneartrose, deler fysioterapeut Øyvind Henriksveen følgende råd:

Tidlig diagnose: -Tidlig identifikasjon av kneartrose er kritisk, sier Henriksveen. -Jo tidligere man starter behandling, jo bedre er sjansene for å forhindre ytterligere brusknedbrytning.

Aktiv livsstil: -Fysisk aktivitet er avgjørende for å styrke musklene rundt kneet, bemerker han. Å gå, sykle, svømme eller roing er aktiviteter som kan hjelpe til med å opprettholde bevegelighet og kontrollere vekten.

Medisiner og injeksjoner: -Smertestillende medisiner og betennelsesdempende medisiner kan gi lindring, og bidra til å komme i gang med treningen, sier Henriksveen.

Kirurgi som siste utvei: -Kirurgi, som kneartroskopi eller kneprotese, kan være nødvendig i alvorlige tilfeller når andre behandlingsalternativer ikke gir tilstrekkelig lindring.

Lær mer og ta kontroll over dine smerter

Med over 700 000 mennesker som påvirkes av kneartrose i Norge alene, er dette en utfordring som berører mange. Det er trøst i kunnskapen om at det finnes behandlingsalternativer og eksperter som kan hjelpe. Ved å ta skritt for å forbedre din livsstil og søke profesjonell hjelp kan du oppnå bedre knehelse og økt livskvalitet.

Øyvind Henriksveen og NEMUS står klar til å hjelpe deg med din reise mot bedre knehelse. Tallene er klare – kneartrose er vanlig, men det er håp og hjelp tilgjengelig for å takle denne utfordringen. Ta kontakt med oss for hjelp med utredning!

Kontakt: on.sumen@neevskirneh.dnivyo