Helsegruppen NEMUS

Ben, kne og legg

Korsbåndsskader

Korsbåndsskader

Kneet har to korsbånd – et fremre og et bakre.  Korsbåndene er passive stabilisatorer i kneet. Fremre korsbånd forhindrer leggbenet i å skli frem i forhold til lårbenet, mens det bakre korsbåndet forhindrer at leggbenet sklir bakover i forhold til lårbenet.  Omlag 90-95 % av korsbåndskadene som inntreffer rammer det fremre korsbåndet.  Ofte rammes også menisk, benmarg og/eller sideligamenter i forbindelse med korsbåndskader.

Falsk isjias (isjialgi)/ andre årsaker til smerteutstråling og nummenhet i bein

Falsk isjias (isjialgi)/ andre årsaker til smerteutstråling og nummenhet i bein

Utstrålende smerte i beinet er en vanlig plage og årsaken til dette kan være mange. En av disse er isjias som ofte er forårsaket av prolaps i mellomvirvelskiven og som fører til irritasjon og betennelse av isjias nerven

isjias

Isjias

Isjiasnerven er sammensatt av nerverøttene fra nedre del av korsryggen og er den største nerven i kroppen. Den baner seg vei ut gjennom bekkenet, under setemuskulaturen, og videre ned baksiden av låret. Over kneleddet deles nerven i to grener, hvor den ene grenen fortsetter langs baksiden av leggen og under foten, og den andre grenen fortsetter langs utsiden av leggen og over foten. Isjiasnerven formidler nervesignaler til og fra ledd, leddbånd, muskler, sener, hud og andre strukturer i beinet. Smerte forårsaket av kompresjon eller irritasjon av isjiasnerven langs dens bane, kalles for isjias.

Jumper’s knee / Hoppkne

Jumper’s knee / hoppkne er en lidelse i patellarsenen (sene som går fra kneskjellet og ned til øvre del av leggbeinet) og er en vanlig tilstand hos idrettsutøvere og aktive mosjonister.

Legghinnebetennelse

Legghinnebetennelse skyldes overbelastning av muskel- og senefeste langs innsiden av de nedre 2/3 av skinnebenet og er en svært vanlig belastningslidelse. Dette er den hyppigst forekommende kroniske belastningsskaden hos idrettsutøvere.. Tilstanden er spesielt hyppig blant løpere, hoppere og i hallidretter.

Løpe-kne

Løpe-kne (Runner’s knee) har fått navnet sitt fordi denne tilstanden er hyppig forekommende hos langdistanseløpere. Tilstanden oppstår når det kraftige senedraget på utsiden av låret irriteres over knokkelen på lårbenets ytre del ved kneet, noe som ofte gjør det umulig å fortsette å løpe uten smerter.

Meniskskader

Meniskskader

Menisken er to støtdempende bruskskiver inne i kneleddet, som på grunn av sin form også hjelper med å stabilisere kneleddet. Skade på den indre menisken er mest vanlig, mens skade på den ytre menisken gir større konsekvenser i forhold til stabilitet.

Patellofemoralt smertesyndrom

Defineres som smerter bak/rundt kneskålen hvor det ikke er mulig å finne en nøyaktig smertegivende struktur via tester eller billeddiagnostikk. Dette er den vanligste idrettsmedisinske lidelsen i kneet og forekommer ofte hos idrettsaktiv ungdom, vanligst hos kvinner og jenter. .

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.