Artrose av korsryggen kan være smertefullt og man kan føle seg stiv, men mange har artrose uten symptomer. Hos NEMUS har vi bl.a. kiropraktor, fysioterapeut og akupunktør som kan hjelpe deg med å redusere smerte, bedre funksjon og komme i gang med riktigere belastning.
Artrose kalles også osteoartrose, degenerativ ledelse, spondylose eller slitasjegikt. Uttalt artrose gir nødvendigvis ikke kraftigere symptomer enn lite utviklet artrose. Symptomene er individuelle. Artrose rammer flest over 60 år.
Årsak
Omtrent halvparten av den norske befolkningen får symptomgivende artrose i en eller annen form i løpet av livet, mens nærmest alle får røntgenfunn som viser artrose-forandringer om man når høy alder. Årsaken til sykdommen er ukjent, men det er vist at faktorer som alder, arv og overvekt spiller inn. Tidligere skader, ensidig belastning og inaktivitet kan være andre grunner til at artrose oppstår. I tillegg har kvinner oftere enn menn mer symptomgivende artrose.
På røntgen kan man observere en ujevn leddbrusk, lavere bruskskive, påleiringer langs kanten av virvlen og bueleddene og i noen tilfeller trangere forhold for nerverøttene. Tidligere rammet artrose mest manuelle, harde yrker, men nå er artrose av korsryggen vel så vanlig grunnet FOR LITE bevegelse og mye stillesitting.
Enkelte er mer disponert for artrose enn andre, blant annet gjennom genetikk. Overvekt er også en faktor som øker risikoen for å utvikle korsryggsartrose.
Artrose er ikke synlig på blodprøver. Artrose påvirker ikke blodsenkning (SR) eller blodprosent.
Symptomer
De vanligste symptomene er stivhet, smerte og funksjonsnedsettelse. Symptomene ved artrose kommer oftest gradvis, særlig smerter ved bevegelser. Korsryggartrose kan både gi smerter med fremoverbøy og når man retter opp ryggen. Nattesmerter kan forekomme.
Smertene kommer ikke alltid fra selve artrosen. Artrose vil påvirke muskulaturen, som kan bli stram og forsterke smertene. Andre får spenninger i leddkapslen, irritasjon av mellomvirvelskiven eller irritasjon av nerverøtter.
Enkelte med uttalt artrose kan utvikle spinal stenose. Spinal stenose er forsnevring av ryggmargskanalen slik at ryggmargen og nerverøttene får reduserte plassforhold. Dette kan gi alt fra fra milde korsryggsmerter til invalidiserende smerter i rygg og ben. Typisk blir smertene verre når man går.
Vurdering:
Hos NEMUS foretar Kiropraktor / Fysioterapeut en grundig anamnese og klinisk undersøkelse. Det er viktig å evaluere funksjonen til nerve-, muskel-, skjelettsystemet. Dette gjøres bl. a. gjennom ortopediske tester og funksjonstester. Livskvalitet, daglig aktivitet og mål for behandlingen må inkluderes. Noen ganger blir det tatt røntgenologiske undersøkelser av pasienten, for å fastslå graden av artrose.
Behandling:
Behandling foretas primært av kiropraktor og-/ eller fysioterapeut. Behandlingen går først og fremst ut på å forbedre funksjonen i det affekterte området. Nedsatt funksjon er trolig en viktig årsak til artrose. For å forbedre funksjonen i leddet, kan kiropraktoren / manuellterapeuten benytte seg av leddkorreksjon, også kalt manipulasjon eller mobilisering. I tillegg benytter kiropraktoren og fysioterapeuten traksjonsbehandling og vanlig bløtdelsbehandling. Akupunktur har generelt en god effekt på smerter, og flere studier har vist at det også er effektivt på smerter ved artrose. Ved å redusere smerten er det også lettere å komme i gang med andre tiltak som f.eks trening.
Det finnes ingen medikamenter som har god effekt på artrose. Kortisonbehandling er ikke anbefalt.
Studier viser at trening er svært viktig for pasienter med korsryggartrose. Det er bred enighet blant behandlere som driver med rehabilitering, at trening gir god effekt både på symptomer og funksjon i affekterte ledd. Det er imidlertid viktig at øvelser blir vist og kontrollert av autorisert fagpersonale (kiropraktor og fysioterapeut), som har kunnskap og erfaring med dette. Øvelsene kan gjøres i grupper, eller som egentrening. Sammen med treningsveiledning, gis råd om avlastning ved akutte episoder og sirkulasjonsfremmende tiltak ved langvarige plager.
Ta kontakt med din lokale NEMUS-klinikk så vi kan vurdere hvordan du kan få en bedre livskvalitet med korsryggartrose. Bestill din time i dag her.
Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.
Timebestilling:
Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.