Tensjonshodepine

Tensjonshodepine, også kjent som spenningshodepine, er en vanlig form for hodepine som mange mennesker opplever fra tid til annen. Denne typen hodepine kjennetegnes ved en følelse av stramming eller trykk rundt hodet, som om det er et stramt bånd som klemmer.

Skrevet av Ole Jakob Hartvig Nielsen

Symptomer på tensjonshodepine

Symptomer på tensjonshodepine kan variere fra person til person, men de vanligste inkluderer.

• Mild til moderat smerte: Smerten er ofte beskrevet som en trykkende eller strammende følelse, og den er vanligvis bilateral, det vil si at den påvirker begge sider av hodet.
• Nakkesmerter: Mange som lider av tensjonshodepine opplever også stivhet eller smerter i nakken og skuldrene.
• Varighet: Tensjonshodepine kan vare fra noen timer til flere dager.
• Ingen kvalme eller oppkast: En viktig forskjell mellom tensjonshodepine og migrene er at det vanligvis ikke følger med kvalme eller oppkast.

Behandling av tensjonshodepine:

Når det gjelder behandling, er det flere tilnærminger som kan være nyttige, avhengig av individuelle behov:
• Kiropraktisk behandling: En kiropraktor kan hjelpe med å lindre spenninger i nakke og skuldre, som ofte er knyttet til tensjonshodepine.
• Fysioterapi: En fysioterapeut kan gi øvelser og teknikker som styrker musklene rundt nakken og skuldrene, og dermed reduserer smerter og spenninger.
• Smertestillende medisiner: Resepfrie smertestillende medisiner som ibuprofen eller paracetamol kan bidra til å lindre smerte. Det er viktig å følge doseringsanbefalingene nøye.
• Endring av livsstil: Å opprettholde en sunn livsstil ved å få nok søvn, regelmessig mosjon og et balansert kosthold kan bidra til å forebygge tensjonshodepine.
• Avslapningsteknikker: Stress og spenninger kan utløse tensjonshodepine.

Praktisering av avslapningsteknikker som dyp pusting, meditasjon eller yoga kan bidra til å redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av hodepine. Husk at det er viktig å konsultere helsepersonell hvis du opplever hyppige eller alvorlige hodepiner, da det kan være tegn på andre underliggende helseproblemer. De vil kunne gi deg råd om den mest hensiktsmessige behandlingen for din spesifikke situasjon.

Kort oppsummert, tensjonshodepine er preget av en trykkende eller strammende smerte rundt hodet og nakken. Behandlingsalternativene inkluderer kiropraktisk behandling, fysioterapi, smertestillende medisiner, endring av livsstil og avslapningsteknikker. Hvis du er usikker på hvordan du skal håndtere din hodepine, bør du oppsøke helsepersonell for råd.

 

Referanser:
• Mayo Clinic. «Tension headache.» (https://www.mayoclinic.org/diseasesconditions/tension-headache/symptoms-causes/syc-20353977)
• American Migraine Foundation. «Tension-Type Headache.»
(https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/tension-typeheadache/)
• National Institute of Neurological Disorders and Stroke. «Headache: Hope
Through Research.» (https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-CaregiverEducation/Hope-Through-Research/Headache-Hope-Through-Research)
• UpToDate. «Tension-type headache in adults: Pathophysiology, clinical features,
and diagnosis.» (https://www.uptodate.com/contents/tension-type-headachein-adults-pathophysiology-clinical-features-and-diagnosis)