Marcus sine selvhjelpsråd for vond rygg

Har du ny oppstått kink eller låsningsfølelse i ryggen?

Dette er jammen en rar tid. Det er rørende å se at vi alle står sammen for den nasjonale dugnaden for å beskytte de eldre og de utsatte i samfunnet vårt. Baksiden av dugnaden er dessverre at bedrifter (inkludert vår egen) stenges ned og tjenester man hadde tidligere hadde tilgjengelig, nå ikke er det. I tillegg fører dette med seg en endret hverdag for de alle fleste. Mange sitter på hjemme kontor, flere har sin fulle hyre med barn hjemme i stede for å være i bevegelse på arbeid.

Behandlerne her hos NEMUS mottar mange telefonsamtaler daglig av nye bekjentskaper og godt kjente som har pådratt seg smertetilstander. Felles for samtalene er at de er i villrede for hvordan de skal håndtere situasjonen og ønsker råd fra oss.

Så hva gjør man når den vonde ryggen oppstår?

For det første; slapp helt av! Vond rygg eller nakke er helt ufarlig stort sett hver eneste gang, MEN det betyr ikke at det ikke kan gjøre veldig vondt!

Jeg vil si at det viktigste man gjør først er å overbevise seg selv om at smertene du opplever ikke kan skade ryggen din. Til tross for smertene du nå har er ryggen fortsatt blant de sterkeste strukturene i hele kroppen. Om du bøyer deg fremover og får vondt, betyr ikke det at noe blir mer ødelagt i ryggen din. Tvert om! Mest sannsynlig har du godt av å prøve å utfordre deg selv og smertene litt.

Det er bedre at du, igjennom rolige kontrollerte bevegelser, forsøker å bevege ryggen din så godt det går i alle retninger. Det vil si krumming fremover, sidebøy og svaing av rygg i rolige bevegelser slik at du «venner» hjernen til tanken om at disse smerteopplevelsene ikke er farlige.

Jeg foreslår at du gjør de nevnte bevegelse 10-20 ganger etter hverandre, først fremover, så sideveis, så bakover. Gjenta gjerne dette flere ganger i løpet av dagen. Om du gjør dette vil det være med å skru ned volumet på «alarmsystemet» i hjernen som igjen vil føre til at ryggmuskulaturen din slapper mer av og du vil oppnå bedre bevegelse.

I tillegg ønsker jeg at du går tur, gjerne flere ganger i løpet av dagen. En akutt vond rygg responderer gjerne dårlig på statiske stillinger over tid, så variasjon er nøkkelen til suksess her. Forsøk å varier hverdagen din så mye som overhodet mulig. Gå gjerne flere korte turer eller 1-2 lengre turer i løpet av dagen. Tøy også gjerne på setemuskulaturen ved å legge ankelen over det ene kneet og kneet ut til siden mens du bøyer deg fremover mot knærne med strak rygg. Denne øvelsen kan gjøres sittende eller stående.

 

Så et lite sammendrag:

  • Avdramatiser situasjonen
  • 10-20 repetisjoner per sett der man rolig og kontrollert krummer seg fremover, sidelengs og til slutt bakover
  • Regelmessig bevegelse i hverdagen
  • Flere korte eller færre lengre gåturer
  • Tøye setemuskulaturen

 

Smertestillende?

Det er vanlig å ty til smertestillende når man har sterke smerter. En vanlig cocktail for pasienter er å blande paracet og ibux. Dette kan føre til at man opplever mindre smerter, men det anbefales ikke at denne blanding tas, og spesielt ikke over tid. Om man skal ta noe i en akutt situasjon synes jeg man skal stille seg dette spørsmålet først; er dette nødvendig, eller greier jeg å takle smerten uten smertestillende? Dersom smertene forstyrrer nattesøvn, eller man sliter med å bevege seg normalt uten smertestillende, kan det være verdt å ta det. Uansett burde man rådføre seg med lege for å være sikker på at kroppen tåler pillene man tar.

Enkelte akutte ryggsmerter kan være tegn på andre underliggende tilstander. Her lister jeg opp tegn som gjør at du burde kontakte relevant helsepersonell raskest mulig dersom de oppstår:

  • Kraftige strålingssmerter fra rygg til fot også ved hvile
  • Nummenhet/dovning av legg/fot
  • Hevelser i legg
  • Farge- og/eller temperaturforandring i legg
  • Styrketap når man forsøker å gå på hæler eller tær
  • Tap av kontroll over blære- og/eller tarmfunksjon

Jeg kan nås på on.sumen@sucram dersom du har spørsmål.