Tips til sittestilling på kontor

For å redusere riskio for utvikling av belastningslidelser på kort eller lang sikt er det en fordel med varierte arbeidsoppgaver og arbeidsrutiner. Videre vil det være viktig å kunne ta små pauser. Intensivt rutinearbeid med høyt stressnivå tidsbegrenses og det er viktig å ha kontroll over egen arbeidssituasjon.

Arbeidsstolen bør vare regulerbar både i høyde, vinkling og setedybde og gi muligheter for varierte arbeidsstillinger. Korsryggen bør ha god støtte. Dersom der er armlener på stolen bør disse være regulerbare, ikke glatte og overfalten bør være bred for å kunne brukes hensiktsmessig. De bør kunne gå under pulten. En god posisjon å sitte i er gjerne med ca 90 grader i knærne og optimalt bør bene rekke ned i underlaget. Ellers kan en fotskrammel eller fotsøtte brukes ved behov. Hoften kan være noe høyere enn knærne i høyde, rett over 90 grader.

Bordet bør ha en stor, matt overflate med god plass til arbeidsoppgaver. Det er viktig at bordet kan reguleres i høyde, optimalt med heve/senkefunksjon. God plass under bordet er en forutsetning for god sittestilling med muligheter for å strekke på bena.

For å redusere statisk belastning på nakke- og skuldermuskulatur, vil det være viktig å hvile underarmene. Optimalt gjøres dette ved å plassere tastaturet et godt stykke inn på bordet, så underarmene kan hvile der. Alternativt kan eksterne underarmsstøtter eller armlener benyttes.

Skjermen/skjermene bør være regulerbare i høyde og vinkling, ha matt, flat overflate og være plassert uten skinn og reflekser fra lyskilder. En god regel er at man sitter en armlengde fra skjermen. Hvis der er to eller flere skjermer bør de vare av samme type og størelse. Vær oppmerksom på innstillingene av lysstyrke og kontrast. Store kontraster i både lys og farge kan være sjenerende over lang tid, samtidig er det viktig å ha nok kontrast for god lesbarhet. Det er ofte mulig å stille inn skriftstørelse ved behov.

Dersom arbeidet består av å lese mye løse dokumenter, kan en dokumentholder være et godt hjelpemiddel. Den bør plaseres etter samme prinsipp som skjermen.

Tastatur bør være stødig, matt med god lesbarhet. Den plasseres så langt inn på bordet at underarmene får god støtte. For god posisjonering av håndleddet bør tastaturet være lavt, men gjerne med mulighet for å justere vinklingen. Tastene bør være følbare, men ha motstand nok til at man kan hvile fingrene på de uten å utløse anslag.

Pekeutstyr finnes i mange varianter, arbeidstakeren bør selv kunne velge hva de foretrekker. Viktig med utstyr som minimerer oppoverbøy/ekstensjon av håndlettet for å reduserer den statiske belastningen. Det er en fordel om den kan brukes på høyre og venstre hånd. Den skal plaseres nær tastatur og bevege seg enkelt mot bordet.

Arbeidsplassen bør ha jevnlig renhold, god ventilasjon og ha en innetemperatur på cirka 22 grader. Trekk bør unngås, og det er en fordel med muligheter for individuell temperaturregulering. Dagslys bør optimalt komme fra siden, og være mulig å skjerme lys. Innelys bør vare regulerbart og unngå å blende eller reflektere i skjermen.

Det viktigeste er å variere både arbeidsoppgaver og arbeidsstilling i den grad det er mulig. Det er anbefalt med hyppige «mikropauser». Disse små pausene kan med hell brukes til enkle øvelser med blikket bort fra skjermen.