Knekker du leddene dine?

Mytene om «knekket» er mange. Da undertegnede var liten ble han fortalt at det var skadelig og at man til og med kunne få leddgikt om man «knakk» fingrene for mye. Som kiropraktor opplever man også at pasienter ofte stiller spørsmålet; «er det farlig å knekke ledd i kroppen for mye?»

Målet med manipulasjon, eller leddknekking som man sier på folkemunne, er å redusere smerte og øke bevegelse.

Men hva er det egentlig som skjer når man hører «knekkelyden»?

Knekkelyden kalles på fagsråket for kavitasjon. I løpet av det siste året har to studier kommet ut som har undersøkt hva som skjer inne i leddet når «knekket» oppstår. Den ene brukte MR bilder og den andre tok i bruk ultralyd. Fordelen med ultralyd er at teknikken kan plukke opp bevegelser og endringer vesentlig raskere enn MR. Rapporten fra ultralydundersøkelsen beskriver et skarpt hvitt lys som oppstår umiddelbart etter knekkelyden. Dette kan støtte tidligere teorier, der man antok at lyden kom fra en luftboble inne i leddvæsken.

Totalt ble 40 individer undersøkt. Ingen av de opplevde smerte, hevelse eller annen skade i leddet. Dette funnet understreker tidligere undersøkelse gjort av en lege i California som igjennom 60 år kun «knakk» fingrene på en hånd og ikke den andre. Ved undersøkelse etter 60 år var det ingen forskjell på de to hendene.

Studiene vi viser til her er relativt små, men det kan gi en økt forståelse av hva leddlyden innebærer.

Utover leddlyden, tyder studien på at ”knekking” er trygt og kan øke bevegeligheten. Så bare knekk fingrene hvis du vil, så lenge du tar hensyn til at lyden kan plage sidemannen:-)

 

Artikkelforfatter: Kiropraktor Marcus Ogre

Kilde: https://www2.rsna.org/timssnet/Media/pressreleases/14_pr_target.cfm?id=1851