Kiropraktor Martin tar Mastergrad i Hodepine.

Martin Herneblad-Due startet i høst på en master i hodepine ved Universitetet i København.

Martin har helt siden han var ferdig som kiropraktor i 2002 vært interessert i hodepine.

– Det fascinerer meg hvor kompleks hodepine er. Nervesystemet, hormoner, blodsirkulasjon, muskler og ledd, søvn, aktivitet og inaktivitet, mat, drikke, vaner og uvaner, og ikke minst mental helse er alle faktorer som kan føre til hodepine. Erfaring etter mange år med pasienter og kunnskap gjennom artikler er vel og bra, men det var på tide med en formell kompetanse, sier Martin om sitt valg av mastergraden.

Forskere ved Dansk Hodepinesenter er ansvarlige for mastergraden ved Universitetet i København. De står bak flere avgjørende forskningsartikler og er globalt anerkjente. En del av de andre foreleserne hentes inn fra hele verden, blant annet fra Harvard Medical School i USA. De velger de beste til hvert aktuelle tema. Undervisningen så langt i koronatiden har foregått på Zoom. Studiet er tverrfaglig, som betyr at den er tilpasset alt helsepersonell som diagnostiserer og behandler hodepine. Det er flest nevrologer, men også enkelte fysioterapeuter, tannleger og sykepleiere. Det er kun 2 kiropraktorer, Martin ved NEMUS Asker Sentrum og Jamie ved NEMUS Frogner.

– Det er en ære å bli undervist av så mange rocke-stjerner innen hodepineforskning. Bare gjennom de samlingene vi har hatt til nå har jeg lært utrolig mye, sier Martin.

Ved siden av pasienter og klinikkdrift har han også familie og 3 barn, så det er ikke bare enkelt å ta en mastergrad. Men med riktig motivasjon og god støtte fra kona og kolleger har det så langt vært fullt mulig.

Hodepine og spesielt migrene er etter korsryggplager det som reduserer livskvaliteten til flest mennesker globalt. Å dykke dypere inn i dette fagfeltet er særdeles motiverende og jeg håper med økt kompetanse at jeg kan bidra til å hjelpe flere.

Martin jobber ofte i samarbeid med andre fagprofesjoner om hodepinepasienter, blant annet fastleger, nevrologer, tannleger, fysioterapeuter og psykologer.

Du kan bestille time hos Martin på nett her, eller ved å ringe 66905001.

Følg med!!
Fremover vil Martin og Jamie publisere artikler om hodepinerelaterte temaer. Målgruppene er både pasienter og helsepersonell. Artiklene vil spenne bredt fra enkle oversikter til mer detaljert informasjon, alt ettersom hva man er ute etter. Ta gjerne kontakt med on.sumen@nitram dersom det er spesifikke temaer du vil at Martin og Jamie bør belyse.