Helsegruppen NEMUS

Fot og ankel

Ankel overtråkk

Ankel overtråkk

Ankelleddet er omringet av flere leddbånd og leddkapsler som sammen med muskulatur er med på å stabilisere leddet. Et overtråkk oppstår ved at man under landing vrir foten, noe som kan føre til skade på de ulike strukturene. Skaden kan variere fra lette forstrekninger til totale avrivninger av leddbånd.

Akillesseneplager

Akillessenen er den tykkeste og sterkeste senen i kroppen vår. Denne senen er utsatt for store belastninger under spesielt løpe- og hoppeaktiviteter. Akillessenen er felles sene for de to største musklene i leggen (gastrocnemius og soleus) og har sitt feste på hælbenet. Akutt akillessenebetennelse velger man nå heller å kalle akutt akillesseneplage, og kronisk akillessenebetennelse kaller man langvarig akillestendinose.

Hallux valgus/skjev stortå

Hallux valgus er en feilstilling av stortåen slik at den vris utover i retning av lilletåen. Samtidig er stortåens grunnledd forskjøvet innover i retning av den andre foten.

Metatarsalgi

Metatarsalgi/tåballsmerter (eller forfotssmerter)

Metatarsalgi betyr vond tåball eller forfot. Metatarsalgi er sammensatt av ordet metatarse og algi. Metatarsene er navnet på fem ben i foten vår. De forbinder midtfoten med tærne. Algi betyr smerte.

 

Mortons nevrom/nummenhet i tærne

Mortons nevrom er en godartet vekst eller fortykkelse av en nerve som går til tærne. Nevromet også kalt en nerveknute, er mest vanlig mellom 2. og 3. eller 3. og 4. (1. tå er stortåen og 5. tå er lilletåen). Mange kilder anser det ikke som et virkelig nevrom, men heller som en fibrøs vevsdannelse rundt nerven.

Plantar fascitt/hælsmerter

Plantar fascitt er irritasjon i et senelignende bindevev under foten som kalles plantarfascien. Bindevevet er festet under foten på fremsiden av hælbenet og går i vifteform frem mot tærne

Haglunds hæl (kul på hælen)

Haglunds hæl er en benete utvekst øverst på den bakre delen av hælbenet (calcaneus) hvor akillessenen festes. Den spisse utveksten kan gjøre at det blir trangere mellom benet og akillessenen, og irritere selve senen og bløtvev i området slik at man får hælsmerter. Her finnes det en liten slimpose som kan bli betent og hoven (bursitt) hvis det oppstår friksjon mellom hælbenet og skotøy. Dette gir en karakteristisk kul på bakre hæl som forbindes med Haglunds.

Overpronasjon

Overpronasjon

Pronasjon er rullebevegelsen foten gjør den treffer bakken.Normalt starter steget på utsiden av helen, ruller fremover og avslutter med stortåen. Pronasjoner viktig for å fordele belastningen over hele foten og absorbere støt.

Hæl smerter hos barn/unge – Sever’s sykdom

Hæl smerter hos barn/unge – Sever’s sykdom

 Gjentagende mekanisk drag fra akillessene og gjentatte belastninger på hælbenet, kan gi en inflammasjonsprosess av apofysen (vekstsonen) til hæl knokkelen hos unge personer mellom 8-14 år. Denne vekstsonen lukkes vanligvis rundt 14-15 årsalderen.

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.