Krystallsyke: hva er det?

Publisert: 6. juni 2023
undersøkelse-svimmelhet

Krystallsyke, også kjent som benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en relativt vanlig form for svimmelhet som påvirker det indre øret. Denne tilstanden forårsaker plutselige og intense anfall av svimmelhet når du beveger på hodet. Selv om krystallsyke kan være ekstremt ubehagelig, er den sjelden alvorlig og kan behandles effektivt.

Symptomer på krystallsyke:

Krystallsyke er preget av intense episoder av svimmelhet som kan vare fra noen få sekunder til flere minutter. Vanlige symptomer inkluderer:

 • Vertigo: En følelse av at omgivelsene dine spinner eller beveger seg rundt deg.
 • Vertigo-anfall: Korte anfall av alvorlig svimmelhet utløst av hodebevegelser, spesielt når du ligger ned, snur deg i sengen eller reiser seg fra sittende stilling.
 • Kvalme og oppkast: Noen mennesker opplever disse symptomene i forbindelse med svimmelheten.
 • Nystagmus: Ufrivillige og rytmiske øyebevegelser kan forekomme under eller etter anfallene.

Årsaker:

Krystallsyke oppstår når små krystaller kalt otoconia eller «øresteiner» løsner og kommer inn i de væskefylte kanalene i det indre øret. Når disse krystallene beveger seg inni kanalene, kan de gi uventede signaler til hjernen om hodets posisjon og bevegelse. Dette resulterer i feilinformasjon og fører til svimmelhet og balanseproblemer.

Noen faktorer kan øke risikoen for å utvikle krystallsykdom. Disse inkluderer:

 • Alder: Tilstanden er mer vanlig hos eldre voksne.
 • Hodeskader: Tidligere hodeskader kan øke sjansen for å utvikle krystallsykdom. f.eks. etter nakkesleng og/ eller hjernerystelse
 • Sykdommer i indre øre.

Behandling:

Etter annen sykdom er utelukket og pasienten viser symptomer på Dix-Hallpike testen kan behandlingen utføres relativt raskt. Behandlingen av krystallsyke har som mål å lindre symptomene og gjenopprette normal balanse. Her er noen vanlige behandlingsalternativer:

 • Epleys manøver og Semont-manøver er to vanlige metoder som brukes for å flytte de løsnede krystallene ut av kanalene i det indre øret. Disse manøvrene kan utføres av kiropraktor og har vist seg å være effektiv.
 • En kiropraktor kan veilede pasienten gjennom spesifikke hjemmeøvelser som kan bidra til å lindre symptomene.
 • Medisiner: I noen få tilfeller kan legen skrive ut medisiner for å lindre svimmelhet og kvalme.
 • Noen enkle endringer i hverdagen kan bidra til å minimere svimmelheten. Dette kan inkludere å unngå brå bevegelser, være ekstra forsiktig når du snur eller legger deg ned, og unngå å bøye hodet i ekstreme stillinger.

Det er viktig å oppsøke kiropraktor eller annet trent helsepersonell for en nøyaktig diagnose og behandlingsplan for krystallsyke. Selv om tilstanden kan være plagsom, er prognosen vanligvis god, og de fleste vil oppleve betydelig bedring med riktig behandling.

FORFATTER:

Even Ring Evensen BSc MSc PgCert
Kiropraktor MNKF
NEMUS Bekkestua