Slitasjegikt eller artrose? 

Publisert: 23. mars 2021
artrose

Hva er artrose? 

Artrose er en kronisk leddsykdom som kan forekomme i alle ledd i kroppen med brusk og leddvæske. Det er den vanligste leddsykdommen, og det er typisk eldre som får plager av sykdommen. Tradisjonelt sett har artrose blitt kalt slitasjegikt, som kan komme av at brusken blir nedslitt. Dette begrepet er litt uheldig da mange kan tenke at man derfor må holde seg i ro for ikke å slite mer på det. Brusken i ledd er avhengig av bevegelse i leddene, da dette fører til bevegelse i leddvæsken – som igjen ernærer brusken. Man ser også at overvekt er en risikofaktor for sykdommen.  

Ofte har personer med kneartrose redusert styrke i fremre lårmuskel. Musklene rundt kneet fungerer som støtdemper for leddet, og er derfor en viktig del av forebygging av smerter. Overvekt, inaktivitet og svake lårmuskler er forbundet med kneartrose. Aktivitet og trening er derfor viktig som både forebygging og behandling av artrose, og i tillegg til mange andre livsstilsykdommer.   

Derfor anbefaler vi at du kommer deg ut på tur i sommer, og ønsker du et skreddersydd treningsprogram kan du komme til oss på NEMUS Bekkestua????  

Her er 2 forslag til øvelser for å styrke lårmuskulaturen: 

Knebøy med miniband: 

Stå med hoftebreddes avstand mellom bena og strikk rundt begge knær. Bøy ned til ca 90 grader i hofte og knær, knær og tær peker rett frem. Press strikken til siden slik at knærne ikke faller innover. Skyv deg opp til utgangsstilling, og gjenta.  

Utfall

Stå i splittposisjon med det ene benet framfor det andre. Brystet opp. Tenk på å gjøre ryggen så lang som mulig. Tyngdepunktet holdes midt mellom bena. Senk overkroppen rett ned med belastning på begge ben til bakre kneet når gulvet. Bakre låret skal være på linje med overkroppen. Trykk opp via begge bein til fremre beinet er helt eller nesten strakt. 

Les mer om artrose her

Tlf: 24 07 70 10
Epost: on.sumen@autsekkeb
Timebestilling på nett: www.nemusbekkestua.no

Referanser:

STORE NORSKE LEKSIKON

BINDEVEVSSYKDOMMER