prolaps i korsryggen

Publisert: 12. mai 2023
korsrygg prolaps

Introduksjon: 

Prolaps i korsryggen, også kjent som skiveprolaps eller skiveutglidning, er en veldig vanlig tilstand som rammer mange mennesker. Det kan forårsake betydelige smerter, nummenhet, krafttap og kan påvirke ens evne til å utføre daglige aktiviteter. Denne artikkelen vil se på årsakene til skiveprolaps, dens symptomer og tilgjengelige behandlingsalternativer.  

Prolaps oppstår vanligvis som følge av akutt eller langvarig belastning på mellomvirvelskivene i korsryggen. Disse skivene fungerer som støtdempere mellom ryggvirvlene dine og består av en myk kjerne (nucleus pulposus) omgitt av et hardere ytre lag (annulus fibrosus). Over tid kan dette ytre laget svekkes, noe som får det indre laget, nucleus pulposus, til å bule eller bryte gjennom annulus fibrosus. 

Symptomer: 

Skiveutglidning kan gi en rekke symptomer med en varierende intensitet. De vanligste symptomene er akutte smerter i korsryggen, strålende smerter nedover bena (Isjias), nummenhet eller følelsen av svakhet i bena, redusert bevegelse/stivhet i ryggen. Smertene kan og forverres ved hosting, nysing eller langvarig stående eller sittende stillinger. 

Diagnose: 

For å diagnostisere en prolaps i korsryggen, vil kiropraktoren utføre en fysiskalsk undersøkelse sammen med en grundig sykehistorie. Bildediagnostikk som MR kan også brukes for å bekrefte diagnosen og vurdere omfanget av prolapsen. Men MR er kun nødvendig om man forventer at prolapsen må opereres. Dette er fordi prolaps er en klinisk diagnose. Det er de fysikalske testene som viser omfanget av skaden og ikke nødvendigvis størrelsen av skiven på MR.

ryggen din tegning

Behandling:

Behandlingen av prolapset avhenger av alvorlighetsgraden og symptomene dine. I de fleste tilfeller vil behandlingen starte med konservative metoder, sånn som manuell behandling og øvelser som stimulerer ryggmuskulaturen. Smertestillende medisiner, som ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs), kan også brukes for å redusere betennelse og lindre smerte. Men NSAIDs har i nyere studier pekt på en mulighet for at de forlenger forløpet.

I tilfeller hvor konservativ behandling ikke gir ønsket lindring, kan mer invasive alternativer vurderes. Dette inkluderer injeksjoner for å redusere betennelse rundt skiven, eller i mer sjeldne tilfeller, kirurgi. Kirurgi har som ønsket effekt å fjerne eller reparere den skadede platen og avlaste trykket på nerverøttene. 

Forebygging: 

Selv om prolaps i korsryggen ikke alltid kan unngås, er det flere tiltak som kan iverksettes for å potensielt redusere risikoen. En ting er å skifte fra sit-ups til ab crunch. En annen faktor er å variere sittestilling og den daglige belastningen, slik at den ikke blir for monotom. Det er også lurt å ikke legge på for mye vekt for fort, dette for å tillate kroppen muligheten for å tilpasse seg og bli sterkere før du øker belastningen. 

Regelmessig trening kan bidra til å opprettholde en sunn og stabil muskel og skjeletthelse. Dette kan inkludere øvelser som pilates, yoga, svømming og styrketrening m.m. Å opprettholde en sunn vekt og spise et balansert kosthold kan også være gunstig for å redusere belastningen på ryggen. 

Videre er det som tidligere nevnt, viktig å ta hensyn til ergonomi på arbeidsplassen og hjemme. Dette kan innebære å justere arbeidsstolen og skrivebordet til riktig høyde. 

Konklusjon: 

skiveutglidning er en vanlig og ofte en smertefull tilstand som rammer mange. Det er viktig å være oppmerksom på symptomene dine og søke riktig medisinsk hjelp om nødvendig. En tidlig diagnose og riktig behandling, enten gjennom konservative metoder eller mer invasiv intervensjon, kan bidra til å lindre smerte, gjenopprette funksjon og forbedre din livskvalitet. Ved å iverksette forebyggende tiltak som regelmessig trening og ergonomiske prinsipper kan man også redusere den potensielle risikoen for prolaps i korsryggen og opprettholde en sunn rygg. 

FORFATTER:

Even Ring Evensen BSc MSc PgCert
Kiropraktor MNKF
NEMUS Bekkestua

Kilder:

Spinal stenoseprolapspiriformis syndrom